Nieuws

Interview Rosalin Kuiper: nieuwe schipper Holcim-PRB in volgende Ocean Race

“Deze kans kwam voor mij sneller dan verwacht”

10:54

Vorige week maakte Rosalin Kuiper bekend dat ze aan de slag gaat als schipper bij Team Holcim-PRB. Samen met Nicolas Lunven, waarmee ze de afgelopen Ocean Race in Team Malizia zeilde, zal Rosalin de nieuwe campagne van het Zwitserse team leiden. Nico zal in 2024 de Vendée Globe zeilen, waarna Rosalin het overneemt en als schipper van Holcim-PRB The Ocean Race Europe in 2025 zal zeilen. We interviewden haar over deze indrukwekkende stap.

Hoe gaat het met je? Je bent net terug van rond de wereld zeilen met de Ocean Race, bent je huis aan het verbouwen en nu begin je alweer aan een nieuw groot project!

“Ja, het gaat hartstikke goed! Ik moet zeggen dat ik sinds de finish van de Ocean Race, zeven weken geleden, meteen heel erg in de renovatie van mijn huis zit. Mijn vriend en ik hebben toen ik in maart Kaap Hoorn rondde een huis in Warmond gekocht. Sinds ik terug ben hebben we dat eerst grotendeels gesloopt, nu zijn we het aan het opknappen. Het is dus allemaal redelijk in elkaar over gelopen. In de zomer heb ik ook veel contact gehad met Holcim-PRB over de baan als schipper voor het team. Daarnaast heb ik veel contact gehad met Malizia om daar alles af te ronden. Ik ben dus redelijk snel doorgestroomd en echt veel tijd om te reflecteren heb ik niet gehad. Maar het zijn allemaal goede en leuke dingen!”

Is het niet gek om net de wereld rondgevaren te hebben met Team Malizia en nu bij een ander team aan te sluiten?

“In principe voelt het als een redelijk natuurlijke overgang. Mijn hart ligt bij Malizia; daar heb ik vrienden voor het leven gemaakt en een hele mooie tijd beleefd. In principe was het ook wel de bedoeling om daar aangehaakt te blijven, hoewel ze de komende tijd meer gaan focussen op solozeilen. Ik heb het er heel erg naar mijn zin gehad bij het team. Maar zoals Boris [Herrmann, schipper van Team Malizia, red.] ook zei over de baan bij Holcim: ‘dit is zo’n mooi aanbod, dat kun je niet afslaan.’”

Rosalin Kuiper schipper Holcim
(c) Antoine Auriol / Team Malizia / The Ocean Race

Hoe voelt het om net na je eerste Ocean Race meteen schipper te worden bij de volgende?

“Het voelt heel bijzonder. Ik heb altijd de ambitie gehad om zelf een Ocean Race-campagne op te zetten. Ik wil meer diversiteit in de zeilsport en een ambassadeur zijn voor de oceaan, een stem. Ervoor zorgen dat de oceanen gezond blijven – of worden, eigenlijk. Het is heel bijzonder dat dat nu kan bij Holcim-PRB; onze waarden zitten namelijk heel erg op één lijn. En het is helemaal bijzonder dat ik dit al zo vroeg kan doen – ik ben 28, hartstikke jong. Ik ben 29, 30 als de Ocean Race van start gaat. Deze kans kwam voor mij sneller dan verwacht.”

Welke wedstrijden en tochten gaan jullie de komende tijd ter voorbereiding varen?

“We zijn nu nog bezig met een refit, half oktober gaat de boot weer te water. Dan gaan we wat technische zeiltest doen om te kijken wat er nog aangepast moet worden. Op 1 november vertrekken Nico en ik naar Martinique voor een delivery. Nico vaart namelijk daarna solo terug naar Frankrijk in de Retour à La Base, een kwalificatiewedstrijd voor de Vendée Globe. Die gaat hij in 2024 varen. Verder varen we alle trainingen samen met een aantal opstappers, om Nico te trainen en de boot helemaal te perfectioneren.

Rosalin Kuiper schipper Holcim
(c) Holcim

Ik moet ook de boot goed leren kennen; hoewel het ook een IMOCA is, 60 voet en met een one design mast, zijn de romp, foils en binnenkant volledig anders. Ik heb er nog niet op gevaren; de displays zullen bijvoorbeeld ook net even anders zijn.”

Je zit ook bij de selectie voor het team van DutchSail voor de America’s Cup, heb je daar nu nog tijd voor?

“Haha, ik ben net onderweg naar de simulator! Ik vind de America’s Cup heel interessant en het is bijzonder dat Nederland meedoet. Ik ben benaderd of ik dit zou willen doen en ik vind het erg gaaf om betrokken te zijn bij de campagne. Ook ben ik veel weggeweest de afgelopen jaren en ik vind het erg leuk om ook kennis te maken met de Nederlandse zeilers hier. Maar mijn prioriteit ligt nu bij Holcim. Ik kan de toewijding en commitment de komende jaren niet leveren om het hoge niveau te halen dat nodig is om competitief te zijn in de America’s cup- wat andere atleten wel kunnen. Ik wil het project wel graag supporten en ondersteunen waar ik kan. En mijn beste beentje voorzetten voor de Nederlandse zeilsport.”

Omslagfoto: (c) Holcim-PRB

Last modified: 21 september 2023
Sluiten