Nieuws

Moeder natuur gaat haar eigen gang op en rond Texel

Bultrug gespot en water kleurt flamingo-roze

15:38

Twee bijzondere natuurverschijnselen bij Texel. In de Marsdiep is op woensdag 22 juni een bultrug gespot en het water in natuurgebied Wagejot is flamingo-roze gekleurd. Mocht je ons niet geloven: in het artikel vind je beelden als bewijs.

De bultrug die in het zeegat tussen Den Helder en Texel is gezien, zwemt waarschijnlijk al langere tijd rond voor de Nederlandse kust. In januari dit jaar werd voor de eerste keer een bultrug nabij Texel gespot. Ook voor de Zeeuwse en Belgische kust zwemt er een bultrug in de rondte en het zou zomaar kunnen dat het om hetzelfde jonge exemplaar gaat.

Op de Noordzee worden ze al langer gesignaleerd, dus het zou zomaar kunnen zijn dat ze vaste bewoners gaan worden. Volwassen exemplaren kunnen tot 18 meter lang worden en wegen maximaal 40 ton. Het zal best een verrassing zijn als je lekker aan het varen bent en er komt in ene eentje boven water.

Flamingo-roze water

Het gebeurt van de ene op de andere dag dat het brakke water van de kleur van grijs-groen naar flamingo-roze verandert. Vijf jaar terug veranderde het Wagejot op dezelfde manier. De Koninklijk Nederlands Instituut voor ZeeOnderzoek zocht toen uit hoe dat kon. Het heeft waarschijnlijk te maken met de grote droogte op het eiland, waardoor het zoutgehalte in het water extreem hoog is en er weinig zuurstof aanwezig is. Het lijkt er sterk op dat twee organismen verantwoordelijk zijn voor de roze kleur.

Natuurgebied Wagejot ligt aan de oostkust van Texel, ter hoogte van Oosterend. Wagejot is prima te zien vanaf de Lancasterdijk, dus mocht je toevallig op Texel zijn dan kun je best even een kijkje gaan nemen.

 

Het Wagejot in juli 2017

 

Omslagfoto: © Whit Welles/CC BY-SA 3.0

Tags: Last modified: 23 juni 2022
Sluiten