Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Ronde om NH in nieuw jasje geslaagd

13:49

image-2015-06-24 klein RNH

Ruim 150 toer- en wedstrijdboten hebben afgelopen weekeinde deelgenomen aan de 19e editie de YSY Ronde om Noord-Holland.
Voor deze Ronde had de organisatie enkele vernieuwingen ingevoerd. Zo zeilden de deelnemers in de ORC klassen een extra baan op het Markermeer en moesten alle klassen een boei voor de kust van Medemblik ronden.
De SW klassen mochten na de start direct koers zetten naar Enkhuizen. Diegenen die hoogte hielden waren in het voordeel door een serieuze windshift. Dankzij het extra kruisrak voor de ORC boten, werden de velden wat uit elkaar getrokken en verliep de sluispassage uiterst rustig.

Enkhuizen

Na de start bij Enkhuizen zette de vloot koers naar de boeironding bij Medemblik. Dit werd een mooi kruisrak waarbij menig boot een rifje moest steken. Bij de boeironding werden de deelnemers hartelijk toegezwaaid door de burgemeester van Medemblik, Frank Streng. Vanaf Medemblik zetten de zeilers koers naar de finish bij Kornwerderzand waar ze door de aantrekkende NW wind toch nog even moesten reven. Sommige zeilers namen de finish niet goed. Dat kwam ze op een protest te staan.

Sluispassage

De sluispassage bij Kornwerd verliep zonder oponthoud. De laatste boot ging rond 00.00 uur het Wad op. De wind draaide nog wat meer naar N waardoor het Wad tot aan de Texel stroom te bezeilen was.
Zaterdagochtend 2.59 uur kwam de eerste deelnemer over de finish bij IJmuiden. Om 7.45 was de helft van de deelnemers al binnen. De laatste uren op weg naar IJmuiden waren volgens de zeilers zwaar maar dankzij een stevige 4/5 Bf uit het NW, met in buien flinke uitschieters, een snel rak. Moe maar zeer tevreden melden de zeilers zich bij het regattaoffice in de feesttent op het terrein van Marina Seaport.

Uitzwaaien

Om 14.00 uur gingen 120 zeilers de zee op om de Volvo Ocean Race deelnemers uit te zwaaien. Dit keer op een rondvaartboot welke de gemeente Velsen beschikbaar had gesteld. Ook de Johanna Louisa van de KNRM voer uit. Sommigen zeilers gingen met hun eigen boot.
Daarna ging iedereen naar de Ronde tent waar het weer een ouderwets gezellig was. Muziek, eten en de prijsuitreiking met verrassende winnaars en mooie prijzen.
De deelnemers waren zeer tevreden over deze Ronde in een nieuw jasje.

De voorlopige uitslag staat op: rnh.ysy.nl

foto: Maarten van Waardenburg

Last modified: 29 juni 2015
Sluiten