Actueel, Nieuws, Video

Bakens naast de hoofdvaarwegen voor de recreatievaart

14:38

De hoofdvaarwegen worden, zeker in de zomerperiode, gebruikt door zowel beroepsvaart als recreatievaart. Om de veiligheid van de recreatievaart te vergroten legt Rijkswaterstaat waar het kan zogenoemde recreatiegeulen aan, te herkennen aan de groenwit- en roodwitgestreepte markering aan de zijkant van de geul.

De bakens of sparren, oftewel recreatieboeien worden gelegd waar het water nog ongeveer 1,5 meter diep is. Voor grote beroepsvaart is het hier te ondiep, maar veel pleziervaartuigen kunnen hier prima varen. “Het is voor recreatievaart niet verplicht om hiervan gebruik te maken, maar wel verstandig,” laat Rijkswaterstaat weten.

Betekenis boeien

De markering die de recreatievaargeul aangeeft is herkenbaar aan de rood-witte en groen-witte strepen. Op grotere wateren als de Waddenzee, Westerschelde en de Noordzee worden in verband met internationale regelgeving gele boeien gelegd om de recreatiegebieden aan te geven. De gele boeien met de rood-wit-rood gestreepte toptekens op de foto’s en in het filmpje op deze pagina geven zowel een recreatiegeul aan als verboden gebied erachter (bijvoorbeeld een natuurgebied).

“De recreatiegeulen zijn door heel Nederland te vinden. We leggen ze aan daar waar het veiliger is en waar er ruimte voor is. Bijvoorbeeld op de Westerschelde, het Veerse Meer, Grevelingenmeer, IJsselmeer en de Randmeren, de Waal (bochten bij Nijmegen), het IJ en de Waddenzee. In heel Nederland leggen we ruim 1700 recreatieboeien voor het vaarseizoen,” aldus Rijkswaterstaat.

Tags: Last modified: 24 maart 2016
Sluiten