Actueel, Nieuws

Prinses Beatrix bij jubileum in Lemmer

13:29

Van 19 tot 21 juni is het feest in Lemmer. Ter ere van het 150-jarig jubileum van de Watersportvereniging de Zevenwolden en de nu 60-jarige Stichting Stamboek Ronde en Platbodems (SSRP). Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont op zaterdag 20 juni de jubileumreünie bij om de vlootschouw af te nemen. Aansluitend is er admiraalzeilen op het IJsselmeer.

Rond en platbodems verzamelt in Binnenhaven LemmerDe gecombineerde viering resulteert in een driedaagse feestmarathon. Deze bevat een mix van activiteiten op de wal en het water, zowel in het centrum van Lemmer als de baai bij het strand. De maritieme happening start vrijdag 19 juni. Vanaf de namiddag arriveren zo’n 80 historische boten in de centrumhavens van Lemmer. In de Binnenhaven start rond 22.00 uur een spektakel met lichteffecten, zang en muziek van de Wiven en Shanty’s van WsV de Zevenwolden.

Een van de hoogtepunten is de vlootschouw, die op 20 juni vanaf 11.00 uur door het centrum van Lemmer vaart. Daarna volgt het admiraalzeilen in de baai. Bij beide vervult HKH Prinses Beatrix een prominente rol. Die hele zaterdag heerst er in het dorp een nostalgische sfeer. Er zijn demonstraties van oude ambachten, kraampjes en natuurlijk gerookte Lemster bokking. ’s Avonds is er nog de vertoning van films op de zeilen van de afgemeerde schepen.

Zondagochtend 21 juni is er voor de kinderen het klompkesilen in het centrum van Lemmer. ‘s Middags bruist Lemmer opnieuw. Vanaf 13.00 uur is er een straatfestival op verschillende locaties met muziek en acts. In de baai meten de schippers hun krachten tijdens het traditionele hardzeilen. De schepen keren ’s middags nog eenmaal terug naar centrum Lemmer.

Het stamboek

In het stamboek kunnen alle ronde en platbodemjachten, waarvan het type in 1950 de eindvorm als zeilend bedrijfsvaartuig had bereikt, worden opgenomen. Hieronder vallen ook de schepen, die als pleziervaartuig op basis van deze scheepstypes zijn gebouwd of in een vroeg stadium tot pleziervaartuig zijn verbouwd. Op dit moment zijn ruim 2500 schepen geregistreerd, waarvan ruim 850 actief varen.

De Zevenwolden

Watersportvereniging ‘De Zevenwolden’ is ontstaan uit een samengaan in 1967 van Zeilvereniging ‘De Zevenwolden’, opgericht in 1865 en Watersportvereniging Lemmer (WSL), opgericht in 1933. De zeilvereniging stond voor de organisatie van wedstijden op zee (Zuiderzee, later IJsselmeer) met vissersvaartuigen, skûtsjes en beurtschepen; de WSL voor de organisatie van onderlinge wedstrijden met kajuitzeiljachten en open boten. De vereniging telt nu ongeveer 600 leden. Prinses Beatrix is Beschermvrouwe van de Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten. Zij staat met de Lemsteraak De Groene Draeck ingeschreven met plaquettenummer 1.

Programma deelnemende schepen

Vrijdag 19 juni

09.00 – 17.00 uur: Aankomst deelnemende schepen

20.00 uur: Opening programma voor deelnemende schepen

20.30 uur: Palaver vlootschouw en admiraalzeilen. Alle schippers melden zich op het palaver.

22.00 uur: Muziekspektakel met shanty’s en wiven in de Binnenhaven op het water

 

Zaterdag 20 juni

08.00 uur: De vlaggen worden gehesen en het reveille wordt geblazen

10.00 – 18.00 uur: Oude ambachten en markt oude stijl in het centrum

10.30 uur:  Afvaart 1e eskader vlootschouw vanaf clubhuis Zevenwolden

11.00 uur:  Vlootschouw door centrum

13.00-15.00 uur:  Admiraalzeilen, groeten aan de admiraal

17.00 uur:  Uitreiking prijzen Vlootschouw – Admiraalzeilen  in de feesttent

20.30 uur:  Feestavond

 

Zondag 21 juni

8.00 uur:   Reveille en vlag hijsen

9.00 uur:   Palaver voor het wedstrijdzeilen

10.00 uur: Modelzeilen en Klompke silen in het Dok / jeugdzeilen in de Lemster Baai

10.30 uur:  Hardzeilen tussen rond- en platbodems en scherpe jachten op IJsselmeer

13.00 -17.00 uur: Straatfestival op diverse locaties in het centrum

15.00 uur: Schutten in de Lemster sluis naar de haven

17.00 uur:  Prijsuitreiking en afsluiting lustrumprogramma. Vloot retour haven / muziek op de kade bij de  Lemster sluis

 

Meer informatie kunt u vinden op www.hartvanlemmer.nl

Last modified: 11 juni 2015
Sluiten