Actueel, Nieuws

Prince de Bretagne kapseist

13:11

Credit: Marcel Mochet

De trimaran Prince de Bretagne is gekapseisd tijdens de Transat Jacques Vabre. De aan de windse koers met 20 tot 25 knopen wind was te veel voor Lionel Lemonchois en Roland Jourain. De trimaran in de Ultime klasse sloeg zo’n 140 mijl van La Coruna om.

Credit: Marcel Mochet

Credit: Marcel Mochet

De twee opvarenden zijn ongedeerd. Met een deining van 5 tot 6 meter zitten ze veilig in de afgesloten trimaran. Het technische team van Prince de Bretagne is onderweg naar de omgeslagen boot om de bemanning en de boot te redden. De situatie lijkt stabiel, gezien de bemanning verder geen assistentie heeft opgeroepen.

Andere uitvallers

Bemanningsleden Jérémie Beyou en Philippe Legros van de Maitre Coq, besloten na het losschieten van een van de stagen naar de haven van Roscoff te varen voor een reparatie. De technische staf heeft een poging gedaan om het schroefgedeelte van de stag te vervangen, maar dit lijkt niet stevig genoeg om de zware omstandigheden op zee te trotseren. Maitre Coq is daarmee de eerste uitvaller bij de IMOCA 60.

Voormalig Volvo Ocean Race zeiler Charles Caudrelier en Sébastien Josse zijn met IMOCA Edmond de Rothshild als tweede uit de race gestapt. Josse: “Sinds de middag hebben we een aantal problemen aan boord van Edmond de Rothschild. Als je de problemen los van elkaar ziet vormen ze geen probleem en met betere weersomstandigheden zouden we het kunnen repareren.” De opeenstapeling van problemen aan boord in combinatie met het zware weer doet het duo besluiten voor hun eigen veiligheid en dat van de boot te kiezen. “De weersomstandigheden zijn nu 40 knopen wind en golven van 7 meter. Het besluit om op te geven was erg moeilijk, maar we willen geen jaar lang hard werken in gevaar brengen. De boot is gemaakt voor de Vendée Globe en dat blijft ons hoofddoel.”

De bemanning van de IMOCA 60 Safran heeft als derde contact gezocht met de wedstrijdleiding om te melden dat ze schade aan boord hebben. Bemanningsleden Morgan Lagravière en Nicolas Lunven hebben besloten om in Brest de haven binnen te varen. Om wat voor een schade het gaat is nog onduidelijk. De zeilers maken het goed, maar stappen dus ook uit de race.

 

 

Last modified: 30 oktober 2015
Sluiten