Actueel, Nieuws, Video

Pieter-Jan Postma is Europees Kampioen Finn

11:49

In Barcelona pakt zeiler Pieter-Jan Postma de Europese titel in de olympische Finn Klasse. Op de laatste dag eindigde ervaren Fries als zesde in de medalrace. Dat was meer dan genoeg voor de eindoverwinning. Postma plaatste zich met 11 punten voorsprong als leider van het klassement voor die medalrace.

Postma Europees kampioen“Ik heb een hele goede serie gevaren. Ik ben hier hartstikke blij mee. Het waren niet helemaal mijn omstandigheden, maar ik was hier toch echt de beste en dat met afstand. Dit geeft heel veel vertrouwen voor de toekomst. Deze overwinning is een optelsom van al mijn ervaringen. Het is inderdaad een eerste overwinning op een groot toernooi. London (olympische spelen red.) was natuurlijk een harde tik. Daar ben ik langzaam van aan het opkrabbelen.”

Postma legt uit wat hem Europees kampioen maakt: “Ik ben strategisch heel sterk en ik ben een hele goede starter. Ik maakte de goede keuzes. We varen hier met 99 Finns tegelijk. Met veel mannen die al heel lang mee doen. Ik was bijna altijd bij de eerste zes bij de bovenboei. Er is natuurlijk nog veel werk aan de winkel maar alles valt op zijn plaats. Het is een hele lange weg geweest hiernaar toe. Ik ben vooral al die mensen dankbaar die me ook al zo lang steunen. Al mijn sponsors en de mensen om me heen. Dat geeft ook vertrouwen. Superblij met alle support!”

Eerste grote titel

Dit is de eerste echte overwinning die Postma op zijn naam schrijft op een groot toernooi. De gedreven Finn zeiler pakt die titel in een olympisich jaar op een evenement met bijna 100 deelnemerswaarvan slechts twee grote concurrenten ontbreken.

Postma werd in 2007 al eens tweede op een WK in Cascais. In 2011 pakte Postma ook het zilver op het WK in Perth. Op de Olympische Spelen viel de Friese zeiler net naast het podium. Vorig jaar eindigde Postma nog op een derde plaats op het WK in Takapuna NZL. In 2014 won Postma, een een Volvo Ocean Race avontuur met Team Brunel, de wereldbekerwedstrijd in Hyeres en nu dus de Europese titel.

PostmaOpvallend is dat Postma het toernooi in Barcelona slecht begon met een 33ste plaats in een veld van bijna honderd boten. Maar na deze slechte eerste race zeilde Postma een zeer sterk toernooi.

Uitslagen van het EK zijn hier te vinden.

Tags: , Last modified: 18 maart 2016
Sluiten