Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Oudste Golden Globe Race deelnemer overleden

14:48

Op 102 jarig leeftijd is vorige week de beroemde solozeiler Bill King overleden. Bill King was in 1967 als 58 jarige de oudste deelnemer aan de Sunday Times Golden Globe Race.

Hij begon de race vol goede moed om van zijn opgebouwde karaktertrekjes van een ‘nervous wreck’ af te komen. Die had hij opgebouwd in de vele jaren dat hij voor de Britse Marine als commandant van onderzeeërs had gevaren. De speciaal voor hem ontworpen schoener Galway Blazer II was uitgevoerd met een junk tuigage. Hij nam het op tegen de wereldberoemde zeilers zoals Sir Robin Knox Johnston, Bernard Montessier en Loïck Fougeron. Twee maanden na de start braken in een storm beide masten toen de boot kapseisde bij het eiland Gough op de Atlantische Oceaan. Hij werd naar Zuid Afrika gesleept en verliet de race.

Eind 1970 probeerde King het nog eens en slaagde in 1973 alsnog in zijn queeste om de wereld rond te zeilen. Later ontving hij voor zijn heroïsche daden een onderscheiding van de Royal Cruising Club en de Blue Water Medal van de American Cruising Club. King schreef samen met zijn vrouw Anita Leslie vier boeken: Adventure In Depth, The Stick and the Stars, Capsize en The Wheeling Stars. Ook is hij te zien in twee documentaires over de Golden Globe Race; BBC’s Golden Globe – Lone Sailor Round the World Race en Deep Water uit 2006.

Tags: , Last modified: 25 september 2012
Sluiten