Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Oracle USA leert overstag gaan tijdens finales

15:12

Gedurende de eerste finalewedstrijden van de America’s Cup gaat het Team Oracle USA niet goed af. Tijdens het overstag gaan lukt het vaak niet om op de foilers te blijven varen en Team New Zealand gaat soms wel met 4-5 knopen sneller door de overstag. Team New Zealand loopt steeds verder uit op de Amerikanen. Totdat ook de Amerikanen de kunst van het vliegend overstag doorhebben.

Op de foilers blijven

Een van de factoren van de buitengewone comeback van het Amerikaanse team is dat zij gedurende latere races de drijvers uit het water weten te houden. Ten eerste draaien ze de boot minder snel de overstag manoeuvre in om snelheid te behouden. Daarnaast laten ze het zwaard eerder uit het water komen. Dit laatste zorgt ervoor dat de romp aan de lijzijde aan het begin van de overstag al uit het water komt en de boot op de foilers blijft varen.

Team Oracle USA heeft vanaf race 8 de nieuwe manier van overstag gaan onder de knie en zijn daarmee terug in de race. Het resultaat liegt er niet om, ze zetten daarna een winnende reeks van 8 wedstrijden neer en pakken de titel met een eindstand van 9 tegen 8. CupExperience laat in onderstaande video zien hoe Team Oracle USA zich aanpast gedurende de finaleraces.

 

Last modified: 8 december 2013
Sluiten