Nieuws

Rapport: orka’s vallen boten niet aan maar zijn aan het spelen

"Niets in het gedrag van de dieren suggereert agressie"

15:32

Oorzaak orka aanval Gibraltar
Beeld: Brend Schuil

Wetenschappers en experts van de International Whaling Commission hebben een rapport gepubliceerd over de oorzaak van interacties tussen orka’s en boten rondom Gibraltar. 673 incidenten die plaatsvonden tussen 2020 en nu zijn meegenomen in het onderzoek, waaruit ze concluderen dat de dieren boten niet aanvallen of uit agressie handelen, maar slechts aan het spelen zijn.

“Niets in het gedrag van de dieren wijst op agressie.”

Alex Zirbini, wetenschapper en Chair of the Scientific Committee van de International Whaling Commission, in een artikel van de Washington Post.

“Het gebruik van termen als ‘aanvallen’ om de interacties te omschrijven is ongepast en misleidend, en zou daarom moeten stoppen” staat in de eerste alinea van de conclusie uit het rapport. Ondanks dat erkennen de experts ook dat het gedrag beangstigend kan zijn voor zeevarenden. Er staat geschreven dat de groep orka’s waar het om gaat uit niet meer dan veertig exemplaren bestaat, met een afnemend aantal vrouwtjes. Agressieve tegenreacties van mensen, bij interacties met de dieren, vormen een serieuze bedreiging voor de populatie.

Screenshot uit het rapport

Verveling

Als oorzaak voor het ‘spelen’ dat in 2020 plotseling begon, suggereren de wetenschappers de toename van blauwvintonijn, die bovenaan het dieetlijstje van de orka staat. Voorheen was er een schaarste waardoor de orka’s alle tijd kwijt waren aan het jagen, maar nu de prooi in aantallen weer toeneemt is dat niet meer nodig. Dit veroorzaakt, vooral bij tienerorka’s, verveling – en dus gaan ze op zoek naar andere speelgelegenheden. Voor die theorie is echter nog geen hard bewijs.

Lees ook: Zeiljacht zinkt door orka-aanval in Straat van Gibraltar

In het rapport staat ook wat legaal en illegaal is om te doen ter voorkoming van een aanval. Het beste advies blijft om met een ruime boog om het gebied waar de orka’s zich bevinden heen te varen. Andere maatregelen die de laatste tijd genomen zijn door mensen zijn ineffectief en vaak zelfs gevaarlijk bewezen. 

Sreenshot uit het rapport

Lees ook: Team JAJO treft orka’s voor Straat van Gibraltar

Last modified: 10 juni 2024
Sluiten