Actueel, Nieuws

Olympisch water Rio gevaarlijk voor sporters

13:29

Het water dat gebruikt wordt voor de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro is dermate vervuild, dat sporters na drie theelepels ervan doodziek kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van persbureau AP. Het water in de baai van Guanabara wordt tijdens de Olympische Spelen in augustus 2016 onder andere gebruikt voor openwaterzwemmen, kanoën, roeien en zeilen.

Onderzoek

Sinds maart zijn er op een aantal olympische locaties in de baai vier maal monsters genomen van het water, die zijn onderzocht op de aanwezigheid van bacteriële, maar vooral van virale ziekteverwekkers. Het water bevat onder meer sporen van het rotavirus, enterovirussen en adenovirussen. Volgens Brad Brooks, hoofd van AP in Brazilië, spreken de cijfers voor zich. In het Rodrigo de Freitas-meer zijn bijvoorbeeld 14 miljoen tot 1,7 miljard adenovirussen per liter gevonden, waar voor westerse begrippen 1000 virussen per liter zorgwekkend zou zijn.

“Na inname van drie theelepels van het bewuste water, is de kans op infectie 99 procent,” zegt Brooks. “maar het is niet zo dat iedereen die geïnfecteerd raakt ook ziek wordt. Dat ligt aan het immuunsysteem van degene die geïnfecteerd is.”

Open riool

Het water in de baai is vervuild met onder andere menselijke uitwerpselen afkomstig uit de straten van Rio de Janeiro. Het rioolsysteem van de miljoenenstad is ontoereikend om het vuile water fatsoenlijk af te voeren. Naast het rioolwater is het water ook vervuild door illegale lozingen van industrie.

Vervuiling uit Guanabara-baai stroomt richting open zee.

Vervuiling uit Guanabara-baai stroomt richting open zee. Foto AP.

Gevolgen

De deelnemers aan de onderdelen kayakken, kanoën, roeien en zeilen van de Olympische Spelen in 2016, lopen gevaar, zo stelt AP. Sommige atleten die in het water trainden zijn er al ziek van geworden. Onder hen David Hussl, lid van het Oostenrijkse zeilteam. Ondanks maatregelen zoals het wassen met mineraalwater na contact met de golven, werd hij tijdens een trainingskamp meerdere keren ziek. Hij werd na zijn training in Rio de Janeiro en moest met koorts bed houden. Hij kon twee à drie dagen niet zeilen.

Beloftes

Het is niet de eerste keer dat de kwaliteit van het olympische water ter discussie staat. Eerder dit jaar stierven er duizenden vissen in de baai, volgens de Braziliaanse regering als gevolg van de overvloedige regenval in combinatie met de vervuiling, wat zuurstofgebrek veroorzaakte waardoor de vissen stierven.

Ondanks beloftes van de organisatie om de watervervuiling ter plaatse met 80 procent terug te dringen voor de spelen, blijft de waterkwaliteit een heikel punt. In maart dit jaar liet burgemeester van Rio de Janeiro Eduardo Paes weten dat de beloofde verbeteringen waarschijnlijk niet waargemaakt zouden kunnen worden. Het Britse Daily Mail publiceerde toen een video van de vervuiling.

Volgens AP heeft de organisatie niet op virussen getest. De medisch directeur van het Olympisch Comité, Richard Budgett, heeft tegenover de New York Times gezegd dat het wereldwijd gebruikelijk is om alleen op bacteriën te testen en niet op virussen. “Volgens de World Health Organisation (WHO) is er geen significant risico voor de gezondheid van de sporters”, zegt Budgett.

In augustus 2016 worden ongeveer 1500 atleten verwacht die gebruik zullen maken van het olympische water. In het eerste weekend van augustus dit jaar begonnen de kwalificatieronden. De zeilers komen 15 augustus in actie.

 

Tags: , Last modified: 24 augustus 2015
Sluiten