Actueel, Nieuws, Wedstrijden

North Sea Regatta offshore racers treffen mooi zeilweer

10:01

Zonovergoten dagen en ijskoude nachten kenmerkten dit jaar de offshore races van de North Sea Regatta. Bij beide wedstrijden gingen de line honours naar het team op de Volvo Ocean Racer Sanya Lan, welke ook de Smith’s Knoll prijs binnensleepte. De Team Heiner Pups ’14 winnen de North Sea Race in ORC1 en nemen voor het tweede achtereenvolgende jaar de Hans Horrevoets Memorial Trophy mee naar huis. De inshore races voor de kust van Scheveningen vinden plaats tijdens het Pinksterweekend van 13 t/m 16 mei 2016.

Winst voor Team Heiner Pups

North Sea Regatta offshore Sanya LanDe Team Heiner Pups zijn tweede geworden in de ORC1 klasse bij de Vuurschepenrace. Dit na afhandeling van een door hen ingediend protest tegen Skarp, voor het invaren van een exlusion zone. De terugweg zou en moest er nog een schepje bovenop. Het team startte goed, maar een aantal beslissingen pakten minder goed uit. Toch liepen ze na veel opkruisen flink in op de boten die voor hen lagen en kregen ze stroom mee op het laatste stuk. “Ik begon drie jaar geleden samen met de anderen aan dit project en het is gaaf dat het zich nu uitbetaald met een echt RORC klassieker,” aldus Jelmer van Beek. “We zijn supertrots op onze eerste ORC prijs!”

Voor het tweede achtereenvolgende jaar ontvangen ze ook de Hans Horrevoets Memorial Trophy. “Dat blijft heel bijzonder,” vervolgt Van Beek. “Wederom stonden we daar met knikkende knieën toen we de trophy uit handen van de dochters van Hans Horrevoets kregen overhandigd.”

Beusker en Van Vuuren doen goede zaken

De TwoHanded klasse vaart dit jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar het ONK TwoHanded, waar zowel de inshore als de beide offshore wedstrijden van de North Sea Regatta onderdeel van uitmaken. John van der Starre en Robin Verhoef waren met hun splinternieuwe J122 aJeto veruit de snelste in de Vuurschepenrace. Yvonne Beusker en Erik van Vuuren, varend op de Panther uit Scheveningen, worden tweede. De North Sea Race wordt in zowel IRC als ORC TwoHanded gewonnen door het team Beusker en Van Vuuren uit Scheveningen, ze doen daarmee goede zaken op het ONK TwoHanded.

North Sea RegattaYvonne Beusker: “We hebben in het verleden heel veel en ook voor langere tijd samen gevaren, zoals tijdens de Global Ocean Race. Maar door werk komt dat er tegenwoordig bijna niet meer van.” Door de blessure van haar teamgenoot Edith, heeft het duo weer tijd om samen te varen. “Het is wel echt gaaf om te merken dat we samen nog steeds in een soort van zeiltrans raken zodra we samen aan boord stappen. We hebben nauwelijks geslapen maar houden elkaar zo belachelijk scherp, we hebben alleen maar doorgewerkt. Erik is met al zijn ervaring natuurlijk niet zomaar een zeiler, hij verslapt geen moment maar blijft continu efficiënt en gefocust werken. Ik pak het tactische gedeelte op en zo vullen we elkaar perfect aan.”

Uitspraken doen over hoe ze ervoor staan op het ONK TwoHanded is lastig met zo’n sterk deelnemersveld: “Natuurlijk wil ik het ONK TwoHanded graag winnen, maar het veld is op dit moment echt zo belachelijk sterk, dat we er nog hard voor zullen moeten vechten. We hebben nu twee goede slagen gemaakt, dat helpt wel, maar we moeten nog vier volle dagen aan de bak.”

De overige uitslagen zijn te vinden op http://www.nsr.nl/results2016

On Board Reporter brengt het zeilen in beeld

North Sea Regatta offshoreAnke Haadsma voer de Vuurschepenraceen North Sea Race mee met de Zeezeilschool Scheveningen als On Board Reporter om te onderzoeken wat ze als OBR kan toevoegen om de wedstrijden van de North Sea Regatta beter in beeld te brengen voor familie, fans en volgers. Haar verhalen zijn terug te vinden op www.nsr.nl

Tags: , Last modified: 9 mei 2016
Sluiten