Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Noordzee verandert in plastic soep

08:05

De Noordzee zit vol met plastic. Dat is de schokkende conclusie van de stichting By the Ocean We Unite. Voor de derde keer heeft de stichting onderzoek gedaan naar plastic in de Noordzee. Tijdens deze laatste expeditie in augustus is de zuidelijke Noordzee en het Kanaal bemonsterd. Met een oppervlaktesleepnet, een zogenoemde mantra trawl,  zijn er twaalf monsters verzameld langs Zuid-Engeland, de Normandische kust, en rond de Kanaaleilanden. In totaal zijn er het afgelopen jaar verspreid over de Noordzee, 40 monsters verzameld.

Het team van By the Ocean We Unite. (c) Sealordphotography/RLLord

In elk monster is plastic aangetroffen, variërend van een of twee kleine deeltjes tot enorme vangsten. Ten noorden van Cherbourg in Normandië werden er tussen een hoop zeewier veel plastic flesjes en andere voorwerpen gespot. Na vijf uur spoelen, zeven, en sorteren stond de eindstand op 248 plastic fragmenten van kleine stukjes piepschuim tot een stuk visnet in ongeveer een kilometer water. Als je dit omrekent naar zee oppervlakte, dan valt dit in dezelfde orde van grootte als het midden van de plastic soep in de Grote Oceaan.

Momenteel belandt jaarlijks zo’n 8 miljard kilo plastic in onze zeeën en oceanen. Dat is 23.000 kilo per minuut

– Karl Beerenfenger, Projectmanager

Karl Beerenfenger bezig met onderzoek. Op de achtergrond het expeditieschip Fantastiko. (c) Jasper Doest

Projectmanager Karl Beerenfenger legt uit: ”Plasticvervuiling is één van de grootste milieu-uitdagingen van deze tijd geworden. Momenteel belandt jaarlijks zo’n 8 miljard kilo plastic in onze zeeën en oceanen. Dat is 23.000 kilo per minuut en zo’n 80 procent hiervan komt van land (via wind en waterwegen). Al dit plastic breekt misschien wel nooit meer af tot iets natuurlijks, maar het valt wel langzaam uiteen in steeds kleinere stukjes en dat heeft desastreuze gevolgen voor het milieu, de dieren en mogelijk ook onszelf.”

(c) Karl Beerenfenger

Niet alleen bij Frankrijk zijn de concentraties plastic erg hoog. Dat benadrukt ook dr. Nanne van Hoytema,  Wetenschapscoördinator van de stichting: “Het is schokkend vast te stellen dat het niet uitmaakt waar je zoekt in de Noordzee. Overal kom je stukjes plastic tegen. Als je op de Noordzee vaart zie je wel hier en daar een flesje of zak voorbij drijven, maar de alom aanwezige kleinere fragmentjes zie je niet tot je een net uitzet. Het wordt steeds duidelijker dat deze verzadiging van de zeeën met plastics effect heeft op alle lagen van het leven in zee.”

BBC
De BBC wijdde eerder al een item aan de expeditie:

– Documentaire & Winactie –

Donderdag 7 september wordt de documentaire over de eerste zeilexpeditie tegen plastic vervuiling vertoond, in het Omniversum! In de film “An Awareness Journey Into Plastic Pollution” neemt filmmaker Anouk van de Beek de kijker mee op een reis in zijn/haar bewustwording, aan de hand van de expeditie. Aansluitend geniet je van de pracht van de oceaan met de IMAX-film ”Under the Sea”. Na afloop is er ruimte tot napraten in de foyer.

Kaarten winnen?
Kaarten winnen voor de avond in het Omniversum is simpel. Reageer vóór dinsdag 5 september op het onderstaande facebookbericht met jouw verhaal over plastic vervuiling.* Wat doe jij aan boord om vervuiling tegen te gaan? Maak een leuke foto met een korte uitleg en wie weet ga jij 7 september naar het Omniversum!
*(Heb je geen Facebook en wil je wel meedoen? Stuur dan een mailtje naar de redactie)

Er wordt veel afval gevonden. (c) Nanne van Hoytema

Omslagfoto: Nanne van Hoytema

Tags: , Last modified: 7 september 2017
Sluiten