Actueel

Boyan Slat presenteert soort kruimeldief voor vervuilende rivieren

15:00

De Nederlandse Boyan Slat (25), oprichter van The Ocean Cleanup, komt al een tijd lang in het nieuws vanwege zijn bijzondere uitvinding. Hij heeft een drijvende zeebezem ontworpen om het plastic afval in de oceanen op te ruimen. Onlangs is bekend geworden dat zijn plastic-opruimproject is uitgebreid. Hij heeft namelijk ook een soort kruimeldief gepresenteerd die plastic uit de meest vervuilende rivieren moet halen.

Op zaterdag 26 oktober presenteerde The Ocean Cleanup de nieuwe uitvinding, met de naam The Interceptor, in Rotterdam. Een eerste exemplaar ligt sinds dit voorjaar al in Indonesië en sinds augustus ligt er ook eentje in Maleisië. Binnenkort volgen vervuilende rivieren in Vietnam en de Dominicaanse Republiek.

Bekijk hier een video over The Interceptor:

The Interceptor. (c) The Ocean Cleanup

Zo werkt The Interceptor

De kruimeldief moet ervoor zorgen dat de ‘slagaders’ richting de oceaan plasticvrij worden. Rivierafval dat met de stroom mee komt, wordt door de barrière naar de opening van The Interceptor geleid. Dankzij het catamaranontwerp is het waterstroompad geoptimaliseerd om door het systeem te gaan zodat het plastic op een transportband terechtkomt. Vervolgens dropt de lopende band het afval in de container. De machine kan 50.000 tot 100.000 kilo afval per dag verwerken en The Interceptor kan tot 50 m³ afval opslaan voordat deze moet worden geleegd.

Het uiteindelijke doel

De bedoeling is dat deze methode wordt toegepast in de honderd meest vervuilende rivieren ter wereld. Deze uitvinding is van essentieel belang voor het uiteindelijke doel: de oceanen geheel plasticvrij maken. Als de toestroom niet stopt, is het zinloos om het plastic uit de oceanen te halen. Veruit het meeste plastic in de oceanen komt uit vervuilende rivieren. Zo’n 1000 rivieren in de wereld zijn verantwoordelijkheid voor zo’n 80% van het plastic dat in de oceanen drijft, schrijft The Ocean Cleanup op de eigen website.

Bekijk hieronder hoe de kruimeldief werkt in Jakarta

 

Omslagfoto: The Ocean Cleanup

 

Tags: , , , , , Last modified: 28 oktober 2019
Sluiten