Nieuws, Wedstrijden

New Zealand wint America’s Cup kwalificatie

14:46

12/06/2017 - Bermuda (BDA) - 35th America's Cup Bermuda 2017 - Louis Vuitton America's Cup Challenger Playoffs final, Day 3

Zeven wedstrijden waren er nodig voor Emirates Team New Zealand om de Louis Vuitton America’s Cup Challenger Finale te winnen van het Zweedse Artemis Racing. Na twee keer winst voor beide teams vond het Nieuw-Zeelandse team het wel welletjes en zeilde nog eens drie keer naar de eerste plaats. Door de kwalificatierace te halen mag het team van Peter Burling zichzelf challenger noemen in de 35e America’s Cup, die over enkele dagen van start gaat.

De defender is Oracle Team USA. Het team uit Amerika kan z’n borst natmaken voor een spannende America’s Cup. Vier jaar geleden stonden de teams ook al tegenover elkaar. Het Amerikaanse team, nog steeds onder leiding van James (Jimmy) Spithill, was toen ook de defender. De America’s Cup vond toen plaats in de baai bij San Francisco en werd een van de spannendste finales uit de sportgeschiedenis. Na een gigantische achterstand op Nieuw-Zeeland wisten de Amerikanen keer op keer te winnen en behielden ze daarmee de felbegeerde Cup.

Nieuwe namen
Alleen grootzeiltrimmer Glen Ashbyis nog over uit het Nieuw-Zeelandse team van 2013. Dean Barker was toen schipper. Hij kwam tijdens de afgelopen Louis Vuitton Cup uit voor Softbank team Japan. Dat team werd naar huis gestuurd door de Zweden. Een veld met veel nieuwe namen dus.

Oranje tintje
De Nederlander Carlo Huisman is een van de ‘cyclists‘ van Emirates Team New Zealand. De Kiwi’s waren vernieuwend met de nieuwe manier van grinden; in plaats van de welbekende koffiemolens, waarbij de armen al het zware werk doen, gaat het grinden nu als op de fiets. Vier jaar geleden zat Simeon Tienpont aan boord van Oracle Team USA, het team dat er met de Cup vandoor ging. Of een Nederlander aan boord geluk brengt en of voor Carlo de eer van het winnen is weggelegd, zal de komende weken blijken.

Beeld: America’s Cup

Bekijk hier de samenvatting van de finale:

https://youtu.be/WPu2xiwbdnk

 

Tags: , , , , Last modified: 14 juni 2017
Sluiten