Actueel, Nieuws

Nederlandse zeilster vermoord in Colombia

10:34

De 54-jarige Durdana Putker uit Heino is zaterdag in Columbia door overvallers vermoord. Zes gemaskerde mannen kwamen aan boord om het stel dat voor anker lag bij de Rosario-eilanden te beroven. Daarbij werd geweld uitgeoefend op het echtpaar. Durdana overleed aan haar verwondingen.

Durdana Putker in Sao Nicolau Monte Gordo

Durdana Putker in Sao Nicolau Monte Gordo

In de baai voor de kust van de toeristenstad Cartagena stapten zes gemaskerde mannen aan boord van het Nederlandse zeiljacht Lazy Duck. In een poging zichzelf te verdedigen raakten Durdana en haar echtgenoot Peter gewond. Nadat de overvallers met een boot waren vertrokken, trof de man zijn echtgenote levenloos aan.

Volgens de Colombiaanse marine had de man een hoofdwond en is de vrouw om het leven gekomen door een klap met een stomp voorwerp op het hoofd. De overvallers namen alleen geld mee en lieten mobiele telefoons achter, Peter kon hierdoor na de overval de hulpdiensten inschakelen.

De Rosario-eilanden is een eilandengroep vlakbij de bij veel zeilers populaire plaats Cartagena. Het staat onder vertrekkers niet bekend als een onveilige plaats. De kustwacht patrouilleert regelmatig en werkt volgens lokale media samen met de horeca om veiligheid te waarborgen. De Colombiaanse politie is een klopjacht gestart en schrijft een beloning uit van 30 miljoen pesos (circa 8817 euro) voor tips over de overvallers.

Freelancer van Zeilen

Durdana en Peter Putker zeilden sinds 2012 op het zeiljacht Lazy Duck op de Atlantische Oceaan. Sinds augustus zeilde het stel rond Columbia. Durdana was een bekende bij de redactie en schreef als freelancer van Zeilen een aantal maal artikelen in de rubriek ‘Vertrekkers’. Zo schrijft zij in het septembernummer van 2015 nog over de mooie zeilervaringen rondom de Kaapverdische eilanden. Op dit moment wordt Peter Putker begeleid door de Nederlandse consul en zijn er twee mede-vertrekkers die met hun zeiljacht op 200 mijl afstand lagen onderweg om hem extra te kunnen ondersteunen.

De redactie wenst de nabestaanden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

 

Last modified: 23 september 2015
Sluiten