Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse schipper Clipperrace zeilde ‘met de handrem erop’

08:36

Van der Zeijden in Derry-Londonderry

Van der Zijden nu in Derry-Londonderry

De enige Nederlandse schipper in de Clipper Round the World Yacht Race, Patrick van der Zijden, heeft de afgelopen etappe van New York naar Derry-Londonderry ‘met de handrem erop’ moeten zeilen. “Op een gegeven moment kwamen we gewoon ijsblokken ter grootte van terreinwagens tegen. Dan moet je een keuze maken; ‘gaan we blind verder of gaan we voor veiligheid?’ Racen is leuk, maar veiligheidstechnisch was het niet meer te doen om met spinnakers verder te zeilen”, zei van der Zijden in een interview met Zeilen aan boord van Zr. Ms. Urania in Derry-Londonderry.

Aanvaring op Stille Oceaan

Door zogenoemde ice gates ten zuiden van de grootcirkel – de kortste route over een bol – in te tekenen, had de wedstrijdorganisatie  wel rekening gehouden, maar dat mocht dit jaar niet baten. “Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Clipperrace dat de vloot door een gebied met ijsbergen is gezeild. Gelukkig is het allemaal goed gegaan”, aldus Van der Zijden.  In de Stille Oceaan raakte zijn boot Old Pulteney een object waardoor er een gat in de boeg was ontstaan. “We kwamen er pas twee dagen later achter tijdens een routinecheck, want we maakten geen water.

Ocean Sprint punten

Door een slechte start en de keuze niet meer voluit te zeilen raakte Old Pulteney de afgelopen etappe ruim honderdvijftig mijl achter op de vloot. “Gelukkig konden we gebruik maken van de stealth modus. Dit is een periode van vierentwintig uur waarin alleen het racecomité kan bijhouden waar wij zijn. Zo kan men de tactische keuzes afschermen van de rest van de vloot. In die vierentwintig uur hebben we de zogenoemde Ocean Sprint, een bepaalde afstand tussen lengtegraden, gewonnen waardoor we qua punten aansluiting vonden met de middenmoot van de vloot.”

110 knopen wind

Van der Zijden ziet uit naar de stop over in Den Helder. “Ik woon al tien jaar in Portugal en ben drie jaar geleden voor het laatste in Nederland geweest. Het wordt echt fantastisch om na zoveel zeilen mijn familie en vrienden weer te zien.” Vooralsnog ziet hij geen heil in een tweede Clipperrace als schipper. “Als invalschipper zou ik met best kunnen zien over twee jaar, maar om weer eens als manager van 54 bemanningsleden, waarvan 17-20 tegelijkertijd aan boord de wereld om te moeten, is weliswaar heel leuk, maar ook ontzettend veeleisend. Ik kan me de Zuidelijke Oceaan nog als de dag van gisteren herinneren; twintig meter hoge golven bemanning op het voordek om het laatste reguliere zeil voor een stormzeil in te ruilen en daarna 110 knopen wind. Natuurlijk zijn ze aangelijnd en groeit de bemanning naarmate de storm groeit, maar de verantwoordelijkheid is op zo’n moment heel zwaar.”

Van der Zijden een jaar geleden

Van der Zijden een jaar geleden

Lof over de 70-voeter

Voor de nieuwe 70-voeters heeft van der Zijden veel lof. “Om te bedenken dat onze boot vier dagen na de tewaterlating al in Londen moest verschijnen voor de start, is absurd maar waar. Natuurlijk zijn er kleine dingetjes die fout zaten.” Eén keer was er een collectieve terugroep vanwege een falende voorstagspanner bij één van de boten bij China. “Toch zijn de boten comfortabel en sneller dan de oude 68-voeters. Daar was het snelheidsrecord 28,5 knopen en nu met de 70-voeters vooralsnog 35 knopen.” Begin juli meert de vloot af op Willemsoord in Den Helder.

Last modified: 24 juni 2014
Sluiten