Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlandse schepen bedwingen storm Kaap

13:50

De Nederlandse Tall Ships Bark Europa, Oosterschelde en Tecla hebben de ronding van Kaap Hoorn voltooid. De drie schepen treden met hun tocht in de voetsporen van ontdekkingsreizigers als Abel Tasman en Cornelis de Houtman. Eind oktober zijn de schepen vanuit Auckland, Nieuw Zeeland vertrokken naar Kaap Hoorn. Geen gemakkelijke tocht. De bemanning probeert zich staande houden tijdens de stormen en trotseren zo nu en dan golven van 10 tot 12 meter. De etappe van Auckland naar Hoorn is tot nu toe de zwaarste tocht die de schepen hebben ervaren in deze wereldreis.

Kaap Hoornvaarders-penning

De schippers koersen van 50 graden zuiderbreedte in de Stille Oceaan naar 50 graden  zuiderbreedte in de Atlantische Oceaan. De schepen dienen de tocht non-stop af te leggen om de officiële Kaap Hoornvaarders-penning te ontvangen. Hierbij moeten de schepen minimaal de laatste 3000 mijl van de reis volledig onder zeil varen.

Dutch Tall Ships Kaap Hoorn Ronding

De bemanning van de schepen is voor deze prestatie voorgedragen voor een Kaap Hoornvaarders penning. Een speciale commissie van de Vereniging van Nederlandse Kaap Hoornvaarders moet hiervoor een positief advies geven over de verrichting. Het bestuur van de bovengenoemde vereniging besluit uiteindelijk of de bemanning daadwerkelijk in aanmerking komt voor de penning.

Een jongensdroom

Naast de vaste crew kunnen ook andere avonturiers deelnemen aan de tocht. Zij zeilen ook actief mee. De gastbemanning loopt mee tijdens de wachten, helpt mee met het zetten en strijken van de zeilen en staan aan het roer van deze historische schepen. Voor gastbemanningslid David is een jongensdroom werkelijkheid geworden: ‘Het komt niet zo vaak voor dat een droom na vijftig jaar nog uitkomt, maar dat is toch echt wat mij overkomt sinds ik in Auckland aan boord ben gestapt. Ik heb het stellige gevoel dat ik deel uitmaak van een maritieme traditie die al eeuwen oud is en die, naar ik hoop en verwacht, nog lang zal worden voortgezet. Een jongensdroom is uitgekomen.’

Kaap Hoornvaarders

Kaap Hoorn is het zuidelijke uiteinde van het Zuid-Amerikaanse continent, dat ver uitsteekt in het stormachtige zeegebied van de Roaring Fourties. Deze kaap lag op de laatste routes waar zeilende vrachtschepen nog exploitabel waren, zoals de graanvaart van Australië en de nitraatvaart van Chili naar Europa. Op die reizen was de ronding van Kaap Hoorn het dieptepunt in het zware bestaan van de opvarenden en tegelijk het hoogtepunt van hun zeemansprestatie. De Vereniging van Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders is in 1959 opgericht. Hoorn werd als zetel gekozen omdat de kaap in 1616 door haar ontdekkers Le Maire en Schouten naar hun Nederlandse uitvaarhaven is vernoemd.

Thuiskomst

De verwachting is dat de schepen in de zomer van 2014 weer terug zijn in Nederland. Alle drie zijn de schepen zijn begin juli in Harlingen om deel te nemen aan de Tall Ships Races 2014. Voor die tijd staat er nog een welkom gepland waar iedereen van harte welkom is om de schepen te begroeten. Meer informatie over waar en wanneer we de schepen in Nederland kunnen begroeten volgt.

 

Last modified: 8 december 2013
Sluiten