Nieuws

Nederlandse Noordzee boven ‘t Wad vol met plastic

09:17

Alhoewel we vaak denken dat de plastic soep ver weg is, blijkt dat ook de Noord- en Oostzee ernstig vervuild zijn met plastic. Dat blijkt uit de resultaten van de op dit moment gaande plastic soep expeditie van stichting By the Ocean we Unite. Het onderzoeksteam komt woensdag 22 augustus aan in Rotterdam met zeezeilschip Fantastiko.

Uitschieters in de Nederlandse Noordzee

Tijdens de 22-daagse expeditie van Rotterdam naar Denemarken en terug zijn met een mantatrawl, een speciaal net, 18 metingen verricht. Omgerekend vond het onderzoeksteam gemiddeld 8.487 stukjes plastic groter dan een millimeter per vierkante kilometer oppervlaktewater. Daaronder was de uitschieter in de Nederlandse Noordzee, ten Noorden van de Waddeneilanden, van maar liefst 33.881 stukjes plastic groter dan een millimeter per vierkante kilometer oppervlaktewater. De onderzoeksresultaten worden gedeeld met verschillende internationale organisaties, waaronder het Nederlandse NIOZ.

Plastic uitzoeken aan boord

“Plastic is overal”

“Er is nog weinig bekend over de plasticvervuiling in de Noord- en Oostzee. Dat maakt deze expeditie en onderzoeksresultaten zo belangrijk. Niet alleen leveren we een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek, we laten ook zien dat de plastic soep niet ver weg is. Plastic is overal, ook dichtbij huis”, aldus mariene bioloog Roos Swart, onderzoekscoördinator van By the Ocean we Unite.

Bron & Beeld: By the Ocean we Unite

Tags: , Last modified: 22 augustus 2018
Sluiten