Actueel, Nieuws

Nederlandse mensensmokkelaars voor de rechter

15:26

De Koninklijke Marechaussee heeft twee Nederlanders aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Bij een controle in de jachthaven van IJmuiden werden in augustus 24 asielzoekers aangetroffen. De 25-jarige Amsterdammer Djarno P. en de 26-jarige Sebastiaan van B. uit Wormer maakten zich op om met de groep illegaal naar Engeland te varen. Vandaag is de rechtszaak tegen de twee begonnen.

Mensenhandel Het gaat volgens de marechaussee om dertien Vietnamezen en elf Albanezen waarmee de Nederlanders de oversteek naar Engeland wilden maken. De asielzoekers betaalden voor de overtocht een bedrag tussen de 500 en 3000 dollar per persoon.

De smokkelaars zijn geen ervaren schippers en de boot verkeerde in slechte staat. “Als je dat combineert met de oversteek over de Noordzee, een van de drukst bevaren zeeroutes in de wereld, hebben wij ernstige twijfels of deze boot Engeland had bereikt”, zegt Herald Meijer van de Koninklijke Marechaussee in een interview met NOS. “Daarop voortbordurend zou het zomaar kunnen zijn dat deze boot halverwege gezonken zou zijn en dat we 26 slachtoffers hadden gehad.”

Meer verdachten

Uit onderzoek van marechaussee en politie blijkt dat het waarschijnlijk om meer mensensmokkel gaat dan alleen de 24 aangetroffen asielzoekers. “Ze werden ‘verzameld’ in een safe-house in Huizen. Daar verbleven ze een paar dagen en kregen instructies voor ze met busjes naar de haven van IJmuiden werden gebracht”, zegt Meijer. Op 12 en 19 januari zijn in Huizen en Bussum nog eens vijf verdachten aangehouden en zijn een zeiljacht en verschillende auto’s in beslag genomen. Er is nog geen uitspraak door de rechter gedaan.

Foto: Michael de Smit

Tags: Last modified: 10 februari 2016
Sluiten