Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Nederlands team stapt over naar Fast40+ klasse

11:13

Het zeilteam van Coin Coin heeft haar overstap gemaakt naar de high performance Fast40+ klasse. Het team met schipper Bas Voogd bewees zich in de afgelopen twee jaren door vrijwel alle grote titels in hun klasse op de Nederlandse wedstrijdbanen te winnen. Het team is toe aan een nieuwe uitdaging en zoekt deze in het internationale speelveld van de Fast40+.

De nieuwe uitdaging is het sterk groeiende en bijzonder competitieve Fast40+ race circuit op de Solent in Engeland. In deze klasse gaan planerende 40 voet high performance racers op korte windward-leeward banen met elkaar de strijd aan. Doordat alle boten binnen strikte regels moeten vallen, maken alleen de teams uiteindelijk het verschil uit tussen verlies en winst.

Wedstrijdseries

gof-paul-wyethOp dit moment zijn al zo’n 15 teams uit 8 verschillende landen actief binnen de competitie die komend jaar 5 wedstrijdseries omvat. Het hoogtepunt en doel van ieder team is ongetwijfeld het winnen van de prestigieuze One Ton Cup. Deze trofee wordt al sinds 1899 door de “Cercle de la Voile de Paris” (CVP – Paris Yacht Club) uitgereikt. Aanvankelijk werd gevaren in zogenaamde One Tonners en later in 6m en IOR racers. Sinds afgelopen jaar mag deze Cup uitgereikt worden aan de winnaar van de Fast40+ One Ton Cup.

De boot

Winnen is het doel. Daarom wordt niets aan het toeval overgelaten. De keuze voor de boot is gebaseerd op een grondig onderzoek naar de verschillende ontwerpen die binnen de box rule van de Fast40+ klasse toegestaan zijn. Hiervoor zijn talloze waarden die bepalend zijn voor de overall performance van de verschillende ontwerpen met elkaar vergeleken en is veelvuldig overleg gepleegd met de topontwerpers binnen de zeilwereld.

“Omdat niet alleen de bouw van een boot veel tijd kost maar met name ook het optimaliseren na oplevering veel tijd en energie vraagt en bovendien het onderzoek naar de performance een sterke voorkeur voor één specifiek ontwerp uitwees, viel de keuze op een bestaande boot: Girls on Film”, laat het team weten.

Training

Met de nieuwe boot wordt nu al volop getraind. “Zolang er geen ijs ligt, gaat de training ook gedurende de wintermaanden door. Dan nemen we ook deel aan de nieuwe Kats Winter Serie om de training zo realistisch mogelijk te maken,” aldus Mika Eid. “Dit is een wedstrijd serie op de Oosterschelde waarbij de nadruk ligt op korte windward-leeward races en zoveel mogelijk starts op een dag.”

Het verschil tussen de boten is minimaal. De samenstelling van het team is daarom een belangrijke factor op weg naar het doel. “Naast de harde kern die zich in de afgelopen jaren op Coin Coin bewezen heeft, zal het team aangevuld worden met een mix van professionele zeilers en top – amateur zeilers om uiteindelijk op een aantal vlakken nóg sterker aan de start te kunnen verschijnen.”

Tags: , Last modified: 4 november 2016
Sluiten