Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Nederlanders oefenen voor ‘kleintje America’s Cup’

19:00

ClassCMaandag 10 juni ging het Zwitserse team dat deelneemt aan de International C-Class Catamaran Championship voor het eerste het water op met hun nieuwe boot. Aan boord zien we echter niet twee Zwitsers, maar Bastiaan Tentij en Mischa Heemskerk. De twee Nederlandse catamaranzeilers zijn door het Zwitserse team Hydros uitgenodigd hen te vertegenwoordigen in het Internationale wedstrijdveld.

Delta Lloyd Regatta
Afgelopen maand wonnen de twee Nederlanders de Delta Lloyd Regatta in de Formula 18 klasse. Dat deden ze tussen de bedrijven door, terwijl ze in La Grande Motte in training zijn voor de International Catamaran Challenge Trophy. Dit evenement staat ook wel te boek als de ‘Little America’s Cup’.

Vleugelzeilen
De Little America’s Cup werd voor het eerst in 1961 in Engeland gevaren. Er werd toen al volop geexperimenteerd met vleugelzeilen voor dit evenement. In 2010 ging ook de America’s Cup hier op over. Tot 1996 vond het matchrace-evenement van de ‘kleine’ versie elke drie jaar plaats, maar stierf toen een stille dood door gebrek aan sponsorgelden.

C-class
Sinds 2004 wordt het evenement echter weer met een nieuwe opzet georganiseerd. De ISAF C-class catamaran werd ingesteld als de boot waarmee de race voortaan gevaren zou worden. De ontwerpeisen zijn simpel; de catamaran is 7,6 meter lang, 4,3 meter breed, heeft 28 vierkante meter zeiloppervlak en wordt bemand door twee zeilers. Dit maakt de C-class interessant voor ontwerpers, die binnen die regels nog veel kunnen experimenteren om de boot sneller te maken.

Kampioenschappen
De kampioenschappen worden dit jaar van 23 tot en met 28 september gevaren in Cornwall, Zuid-Engeland. Er doen zo’n 16-20 deelnemers aan mee die eerst in vlootraces en uiteindelijk in matchraces uitmaken wie de winnaar is.

https://www.facebook.com/ICCCC.2013
https://www.facebook.com/hydros.ch

Tags: , Last modified: 12 juni 2013
Sluiten