Actueel

Met weinig voorbereiding wereldkampioen F18

19:19

Mischa Heemskerk schreef afgelopen weekend zijn 3e wereldtitel op zijn naam. In het Deense Vallensbaek veroverde hij samen met Stephan Dekker de titel in de F18. Een emotionele overwinning voor het duo dat nauwelijks getraind richting Denemarken vertrok.

“We wisten eigenlijk tot twee dagen voor het kampioenschap begon, pas dat we vrij konden krijgen van ons werk”, vertelt Heemskerk. “We zijn zondagochtend op het vliegtuig gestapt, boot in elkaar gezet en hebben nog even een rondje gevaren. Maandag moesten we door de meting en dinsdag begonnen de eerste wedstrijden. We hadden verder ook nauwelijks getraind, twee weken voor het kampioenschap begon zijn we gestart met het in elkaar zetten van de boot. Deze stond bij mij thuis, dus Stephan kwam ‘s avonds na zijn werk bij mij om aan de boot te klussen.”

Stroef begin
Niet de meest ideale voorbereiding op een wereldkampioenschap, dat geeft ook Heemskerk toe. Toch wisten ze een erg mooi resultaat neer te zetten. “De beginfase ging wat stroef; het was voor Stephan zijn eerste WK. We hadden hiervoor nog nooit samen gevaren en er was wat weinig wind. Dit kampioenschap was voor mij ook meer een training voor het Wereldkampioenschap A-Cat later deze zomer in Polen. De eerste dag waren we dan ook veel bezig met onze wedstrijdskills en oefenden we het starten en dit ging steeds beter. We kwamen in de gold fleet voor de finales en voeren hier zeven eerste plaatsen. Er kwam ook wat meer wind, ons nieuwe zeil werkte goed en onze focus was goed. De laatste race werden we tweede, hier zaten we nog in een battle met een ander Nederlands team, zij werden uiteindelijk derde.” De andere Nederlanders op het podium zijn Jolbert van Dijk en Frank de Waard. Dit duo vaart net samen, voor hen was het tevens het eerste WK in deze klasse. Alle uitslagen zie je hier.

Wereldkampioenschap K A-Cat
Het volgende doel voor Heemskerk is het WK A-Cat in Polen. Hier mag hij zijn titel verdedigen, vorig jaar won hij dit kampioenschap in Medemblik. Of hij hier meer tijd neemt in de voorbereiding? “Het scheelt dat ik veel ervaring in de A-Cat heb, en dit jaar ook al veel heb gevaren. Als het lukt ga ik zeker nog trainen, naast mijn werk en mijn gezin.”

Tags: Last modified: 20 juli 2017
Sluiten