Nieuws

Nederland derde bij allereerste SSL Gold Cup WK

Het Nederlandse team dat deelnam aan de eerste editie van de Star Sailors League (SSL) Gold Cup is derde geworden.

10:23

Het Nederlandse team dat deelnam aan de eerste editie van de Star Sailors League (SSL) Gold Cup is derde geworden. Het nieuwe toernooi vond plaats in Gran Canaria en kwam afgelopen weekend tot een climax. Roy Heiner, de captain van het team, vertelt hoe het op de speciale gouden SSL 47 boten is gegaan. En wat dit nieuwe toernooi bijzonder maakt.

Concept SSL Gold Cup

Het toernooi werd bedacht door de Sailing atlethes foundation (SAF). Die het ook allemaal voor tussen de 2,5 en 3 miljoen euro bekostigd. De Star Sailors League is bedoeld om de bekendheid van grote namen in de zeilwereld te vergroten. En daar is dit toernooi onderdeel van. De organisatie noemt het ook wel de zeil-versie van het WK voetbal. Een begrijpelijke vergelijking, want landen nemen het in teams tegen elkaar op, racen eerst in een poule en gaan daarna door naar een knock-outfase. Voor deze eerste Gold Cup deden er 56 landenteams mee aan de voorrondes. Voor volgende evenementen heeft de organisatie de ambitie om nog meer teams mee te laten doen. Deze afgelopen editie was het eerste WK, dat vanaf nu iedere twee jaar plaats moet gaan vinden. Afgewisseld met een EK.

Heiner: “Het concept zit echt goed in elkaar. Het is eigenlijk een poging om zeilen meer een volkssport te maken. Het is voor iedereen en dat vind ik ook zo mooi aan dit project. Iedereen kan meedoen.” De boten zijn van de organisatie zelf. “Voor anderen wedstrijden moet je eerst miljoenen bij elkaar zoeken om een boot te laten bouwen. En dat is voor dit toernooi niet nodig, dat maakt het veel toegankelijker.” Het doel is om het zeilen voor landenteams in grotere boten ook weer in de Olympische klassen te krijgen in 2032.

De boten waarin tijdens de SSL Gold Cup gevaren wordt zijn van de organisatie zelf. Daardoor kunnen bijna alle landen die dat willen eraan meedoen. Het zijn versimpelde RC44 boten zonder elektriciteit en met een aantal modificaties.

Verloop

Het toernooi begon 10 november op Gran Canaria. Doordat de Nederlanders al hoog in de rankings stonden met alle Olympische titels stroomden zij op 29 november in tijdens de poulfase. “Ons team heeft nog maar weinig samen gezeild en daarmee ook veel minder ervaring dan de anderen teams. In de finale zag je dat de Hongaren beter in staat waren om met de wind om te gaan, waar wij meer bezig waren met een positiespel tussen de anderen boten. Wij hadden wel soms wat snelheidsproblemen.”

Heiner hoopt dat er volgend jaar meer geoefend gaat worden voor het EK. De plannen daarvoor moeten nog bekend worden. “We gaan weer samenkomen als de nieuwe regels bekend zijn.” Het mooiste moment van het afgelopen toernooi vond hij het behalen van de finale na de winst op Duitsland. “We zijn enorm gegroeid om daar überhaupt te komen. En om nog een vergelijking met het voetbal te maken: wij hebben voor de verandering van ze weten te winnen, in de laatste fase van de wedstrijd.” 

Dutch Lions

Het team van de Nederlandse Dutch lions bestaat uit achttien zeilers en staat onder leiding van Roy Heiner. Bij elkaar hebben de deelnemers een breed scala aan ervaringen. Bestaande uit een aantal Olympiërs en meerdere deelnemers van de Volvo Ocean Race. Negen zeilers zeilen tijdens de races mee in de boot tegen drie andere teams.

Heiner vertelt hoe het selectieproces verliep: “De regels zijn zo dat ik als coach vijf zeilers mag selecteren die ik zelf wil, en vijf zeilers op moet nemen aan de hand van een ranking van de SSL. Veel mensen op die ranking zijn Olympiërs en die hebben minder ervaring in dit soort grote boten. Ik ben daarom ook op zoek gegaan naar complementaire bemanningsleden. Veel mensen die wel ervaring op grote boten hebben.”

Nederland heeft met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar het jongste team van alle deelnemende landen. “Om die reden is er veel tijd gestopt in het formeren van het team. Het was echt mooi om te zien hoe snel zij allemaal leerden en een team werden.” Vorig jaar kregen alle landen drie dagen de kans om op de boten te oefenen in Zwitserland. Dat was min of meer de enige voorbereiding voor het toernooi dat op 10 november begon. 

Omslagfoto: (c) Martina Orsini

Tags: Last modified: 14 december 2023
Sluiten