Actueel

Zorgen deze ontwikkelingen voor een vollere evenementenkalender in 2021?

15:00

DCIM101GOPROG0572146.JPG

Door veel evenementen die op de zeilkalender van 2020 stonden, werd een rode streep gezet vanwege het coronavirus. Uit de column van Arno van Gerven, directeur van Het Watersportverbond, wordt duidelijk dat er ondanks de tweede lockdown toch wat lichtpuntjes aan de horizon gloren. Namelijk positieve ontwikkelingen die gebruikt kunnen worden om watersportverenigingen te helpen de juiste koers te bepalen.

Hoewel niemand weet waar het de komende maanden echt naar toe gaat, roept Van Gerven actiegericht op om de ontwikkelingen te volgen. Het hele jaar niet weten waar het naartoe gaat, vindt hij geen optie. Maar over welke ontwikkelingen heeft Van Gerven het dan?

1. Ervaring

Door de ervaringen die in het eerste crisisjaar zijn opgedaan, weten we al veel meer dan aan het begin van 2020 toen we geen idee hadden waarmee we mee te maken hadden. Momenteel is er bijvoorbeeld al een kalender, waarmee de wedstrijden (en mogelijk ook tochten) beter kunnen worden geclusterd of worden verspreid. Dit vraagt om samenwerkingen tussen verenigingen en andere organisatoren, maar er is een basis. Ook liggen er protocollen klaar, waarmee we onze sport veilig kunnen uitoefenen.

2. Inzichten

Anders dan misschien gedacht, zijn er vorig jaar ook veel wedstrijden en tochten wél doorgegaan. Dit zegt iets over de ervaring en inzichten die er zijn en die we kunnen ontsluiten. Het geeft in elk geval vertrouwen dat er in 2021 snel met elkaar geschakeld kan worden.

3. Samenwerken

Sinds de uitbraak van het coronavirus gaat Het Watersportverbond veel gerichter te werk. Zo schakelen zij met NOC*NSF om te kijken hoe ze nieuwe regels naar onze sporten moeten vertalen. Ook bellen ze zo een Tweede Kamerlid om te kijken wat hij of zij voor de watersport kan doen. Het Watersportverbond volgt de ontwikkelingen op de voet.

Open Dutch Sailing Championships. (Life Shots Photography)

4. De kracht van andere sportbonden

Steeds meer wordt de kracht van andere sportbonden opgezocht. Hoe regelen zij het? Zo blijkt het handelen op een manege veel meer overeenkomsten te hebben met een watersportvereniging, dan je in eerste instantie zou denken. Die connecties is Het Watersportverbond aan het intensiveren.

5. Vaccinatieprogramma

Nu er in Nederland wordt gevaccineerd, roept dat vragen op over mogelijke kansen omtrent een verruiming van de coronamaatregelen. Hoogleraren gezondheidsrecht hebben antwoord gegeven op de vraag of je straks weer naar een concert toe mag als je een ‘vaccinatiepasje’ kunt tonen. Hun antwoord luidde eenstemmig: ‘hoewel er juridisch gezien nog veel onduidelijk is, mogen private ondernemingen en organisaties niet-gevaccineerde mensen waarschijnlijk weigeren en gevaccineerde personen toestaan om bij elkaar te komen’. Dit betekent volgens Van Gerven dat samenkomsten op de wal tijdens evenementen misschien wel dichterbij zijn, dan we denken…

Vakantie in eigen land

Ook rept de directeur van Het Watersportverbond woorden aan het feit dat het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in november kenbaar maakte dat ‘bijna 45 procent van de Nederlanders positiever is gaan denken over een vakantie in eigen land en overweegt ook in 2021 op vakantie te gaan in Nederland.’ Mooie kansen voor de watersport!

Van Gerven sluit zijn column af met de woorden: “Wel varen, niet feesten. Binnen dat scenario, gaan we ons hard maken voor zoveel mogelijk vrijheid om van onze watersporten te genieten. En wie weet drinken we aan het einde van het jaar een borrel op de goede afloop.”

Klik hier om de column te lezen op de website van Het Watersportverbond.
En ga hier naar de Zeilen Evenementenkalender.

Omslagfoto: Jasper van Staveren

Tags: , , , Last modified: 15 januari 2021
Sluiten