Actueel, Nieuws

Nederland in alle klassen in de top tien

10:35

In alle acht klassen waar de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg in meedoen op het WK Zeilen in Santander horen de Nederlanders bij de beste tien van de wereld. Marit Bouwmeester klimt dinsdag naar een eerste plaats, de 470-dames Broekhuizen en Jongens staan derde en Laser-zeiler Nicholas Heiner tweede. Ook Rutger van Schaardenburg staat in de Laser-klasse inmiddels in de top tien op een zevende plaats. De zeilers in 49er FX, de Nacra 17 en de Finn kwamen gisteren voor het eerst in actie op het WK en scoorden goed.

Wachten op wind

Met slechts één gevaren race voor de Laser Radial-zeilers was Bouwmeester blij dat ze deze op haar naam kon schrijven: “Het was zo’n lange dag, ik ben blij dat ik de enige race die we zeilden heb gewonnen en nu een mooie constante serie heb neergezet.”

Pieter-Jan Postma was vandaag tien uur op het water. In de Finn-klasse is uiteindelijk maar één wedstrijd uitgevaren. Postma zei na afloop: “Met dit weer is het de kunst om je energie te bewaren. Je verandert er niks aan en zodra de wedstrijdcommissie besluit dat er gezeild gaat worden moet je er klaar voor zijn.”

De 49er FX

Nina Keijzer en Claire Blom. WK SantanderIn de 49er FX scoren Annemiek Bekkering en Annette Duetz een vijfde en een zesde plaats. De wedstrijden waren spectaculair en goed te volgen vanaf de tribunes vol enthousiast publiek. Bekkering en Duetz werden vijfde en zesde in de eerste twee races. De derde race werd afgebroken doordat de wind volledig wegviel.

Nina Keijzer en Claire Blom kwamen vandaag wel drie keer in actie en staan nu op een elfde plaats in het tussenklassement.

Mulder en De Koning goed van start

In de Nacra 17 zeilden Mandy Mulder en Coen de Koning twee goede eerste wedstrijden met een tweede en een zevende plaats als resultaat. Renée Groeneveld en Steven Krol waren minder gelukkig op hun eerste dag, zij braken hun spinnakerboom.

Aanvallen als leeuwen

Het motto ‘Aanvallen als leeuwen’, dat Broekhuizen en Jongens groot met stift in hun boot hebben geschreven, pakte vandaag goed uit. Voor de 470-teams stonden er twee races op het programma.

Broekhuiz en JongensBroekhuizen en Jongens komen na twee races beide met een grote glimlach van het water: “Het was echt leuk! Er was vandaag iets meer wind, wel wat meer shifts net onder de kust maar echt topweer. We hadden goede snelheid en we hebben alleen maar aangevallen.”

De dames staan na vier gevaren races op een derde plaats in het klassement: “We lagen ergens achtste in race vier maar we kwamen stapje voor stapje en boot voor boot steeds dichterbij. In het laatste halvewindse rak schoven we van een derde naar een eerste plaats. Er gebeuren soms gekke dingen en dat pakte voor ons vandaag erg positief uit.”

Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen staan na vier races op een tiende plaats.

RS:X mannen in de gold fleet

Voor de RS:X-klasse stond op dag vijf van het WK Zeilen in Santander slechts één race op het programma. Van Rijsselberge finishte in race vijf als vierde en Kiran Badloe scoorde een zevende plaats. Beide windsurfers starten morgen in de gold fleet.

De wind was onstabiel op de wedstrijdbaan voor de windsurfers en er dreef veel zeewier op de baan, toch zeilden beide Nederlanders een goede race. Van Rijsselberge: “Het ging vandaag wel oke. Er was zoveel wier op de baan dat we tijdens de race meerdere malen moeten stoppen om het eraf te halen. Ik heb er een vierde plek uit kunnen slepen vandaag, niet verkeerd en niet geweldig, maar we zitten er nog steeds bij.”

“Langzaam komen de leiders van het veld heel dicht bij elkaar. Voor deze race zat er vijf punten tussen de nummer één en de top tien. Dat is ongekend, zoveel kwaliteit op het water. Straks bij de Gold en Silver fleet gaan de echte nummers tellen. Dan moet je gewoon echt op je scherpst varen en zorgen dat je zo hard mogelijk gaat.”

 

 

Bron: Watersportverbond

Last modified: 17 september 2014
Sluiten