Actueel

Aangespoelde zeiler krijgt na kwart eeuw eindelijk een naam

14:13

Een levenloos lichaam spoelde op 16 juli 1995 aan op zandplaat Razende Bol bij Texel. 25 jaar lang was onbekend wat de identiteit van de zeiler was. Een kwart eeuw later, op woensdag 18 november, laat de politie weten dat het om de Zweedse Hans gaat. Eindelijk is er na al die jaren meer bekend over de man die anoniem is begraven op een begraafplaats in Den Helder.

In 1995 spoelde ook de zeilboot van Hans aan. Zijn boot is belangrijk geweest voor het onderzoek. Zo is er navraag gedaan naar de herkomst van de boot, het aangepaste zeil, de kleding en zijn horloge. Ook keek de politie naar de herkomst van de brandblussers, kachel en de koperen nagels van de boot waarmee de houten kiel was beslagen. Alles tevergeefs, want de identiteit van de man werd niet achterhaald. Door de jaren heen zijn er meer dan honderd tips binnengekomen, maar geen één bleek de gouden te zijn.

Einde aan de onzekerheid

Afgelopen zomer verspreidde afdeling communicatie van de politie Noord-Holland een persbericht onder de Zweedse media. Dit naar aanleiding van een label in zijn broek en het horloge. Het persbericht is gedeeld met ruim vijftig kranten, en ook de Zweedse variant van Opsporing Verzocht, Efterlyst, is opnieuw benaderd om aandacht te schenken aan de zaak.

Een dame leek in het verhaal haar oom te herkennen en mailde het onderzoeksteam. Vervolgens werd er contact gezocht met de twee dochters van de zeiler. DNA-onderzoek wijst uit dat het inderdaad om de destijds 59-jarige Hans, afkomstig uit het Zweedse Sundsvall, ging. De twee zijn opgelucht dat ze eindelijk weten wat er met hun vader is gebeurd. Al die jaren hebben ze in onzekerheid geleefd met de vraag wat er met hem aan de hand was, waarom hij niet meer op contactverzoeken reageerde. Door omstandigheden hebben de dochters eerder geen aangifte van vermissing gedaan in Zweden. De twee overwegen om in het voorjaar, dan pas vanwege de coronamaatrdegelen, om naar Nederland te komen en hun vader thuis te brengen.

Lees ook: Lichaam overboord geslagen zeiler gevonden bij Kornwerderzand

Omslagfoto: Brocken Inaglory/CC BY-SA 3.0

Tags: , , , Last modified: 18 november 2020
Sluiten