Olympische Spelen

Zeilen op de Olympische Spelen Parijs 2024: wie, wat, waar en wanneer?

Tipje van de sluier: niet in Parijs...

10:56

In 2024 komen de Olympische Spelen naar Parijs voor de 30e editie van de zomerspelen. ’s Werelds beste zeilers verzamelen zich deze zomer aan de kust in Marseille, waar ze in tien verschillende disciplines zullen varen. Zeven Nederlandse zeilers hebben zich al gekwalificeerd voor het grootste sportevenement ter wereld.

De Olympische Spelen 2024 beginnen op 26 juli met de openingsceremonie en duren tot en met 11 augustus. Hoewel de zomerspelen officieel in Parijs georganiseerd worden, vinden de sportwedstrijden ook buiten de Franse hoofdstad plaats. Zo zullen de surfers helemaal afreizen naar het Franse eiland Tahiti in de Stille Oceaan, en gaan de zeilers bij Marseille de zee op. Van 28 juli tot 8 augustus zal Marseille Marina in het teken staan van de verschillende zeildisciplines.

Nieuwe klassen

Op zondag 28 juli beginnen de eerste wedstrijden op de IQFoil en in de skiffklassen. Alle klassen hebben vier of vijf wedstrijddagen, gevolgd door een medal race voor de top tien beste zeilers. De laatste medal races zullen op 8 augustus plaatsvinden. In totaal zullen 330 zeilers deze editie in tien verschillende klassen varen. Voor het eerst zullen er evenveel mannelijke als vrouwelijke zeilers deelnemen aan de Olympische Spelen. De organisatie zet zich deze editie namelijk in om in totaal evenveel mannelijke als vrouwelijke atleten aanwezig te hebben bij de Spelen.

Odile van Aanholt en Annette Duetz in actie op het WK in Scheveningen (c) Sailing Energy/World Sailing.

Bij de mannen zijn dat de naast de ILCA7 (voormalig Laser) en 49er deze editie voor het eerst ook de IQFoil en Formula Kite actief. De vrouwen zeilen ook voor het eerst in deze nieuwe kite- en windsurfklassen en daarnaast ook in de 49erFX en ILCA6. De 470 is nu voor het eerst een gemixte klasse, zoals de Nacra 17 al was. De Finn-klasse is geschrapt.

Nederlandse zeilers

Het afgelopen zeilseizoen stond voor de Nederlandse topzeilers in het teken van de felbegeerde kwalificatie voor de Spelen. De kwalificatieperiode begon op het WK Zeilen in Den Haag van dit jaar. Daar werden 107 plaatsen toegekend aan de best presterende landen.

Zeilen Olympische Spelen Parijs
Marit Bouwmeester in actie op het WK inn Scheveningen. Foto (c) Sailing Energy/World Sailing.

Inmiddels is er al een aantal Nederlandse zeilers zeker van hun deelname aan de Spelen. Onder hen zijn drievoudig wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris van de Werken in de 49er. Ook Odile van Aanholt en Annette Duetz, die in de 49erFX zilver wonnen op het WK, zijn van de partij. In de Nacra 17 mogen Laila van der Meer en Bjarne Bouwer voor Nederland uitkomen. Annelous Lammerts doet mee in de Formula Kite-klasse.

ILCA7-zeiler Duko Bos is officieel nog niet gekwalificeerd, maar hij heeft geen concurrentie meer. Het ticket kan hem eigenlijk niet meer ontgaan. Meervoudig olympisch kampioen Marit Bouwmeester staat voor in punten, maar moet nog een wedstrijd varen in januari. Daar zal met name Maxime Jonker alles op alles zetten voor een olympische deelname, maar daarnaast zijn ook Mirthe Akkerman en Marissa IJben nog in de race. Op de IQfoil staat wereldkampioen Luuc van Opzeeland ruim voor in punten, maar op papier kunnen ook Kiran Badloe en Huig-Jan Tak nog naar de Spelen. Bij de IQfoil voor vrouwen is het nog spannend. Sara Wennekes en Lilian de Geus hebben gelijke kansen.

Zelf meemaken

Kaartjes om de Spelen zelf bij te wonen, zijn alleen verkrijgbaar via de officiële website van de organisatie. De verschillende zeilwedstrijden zijn momenteel uitverkocht, maar de organisatie stelt op verschillende momenten meer kaarten beschikbaar. Ook mensen die hun kaarten toch willen doorverkopen, kunnen dat op een later moment via dezelfde website doen.

Omslagafbeelding: Paris 2024

Tags: , Last modified: 6 juni 2024
Sluiten