Actueel

Bronzen Spelen met een gouden randje

11:09

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021. 31 July, 2021 © Sailing Energy / World Sailing

Het olympisch zeilen zit erop. In de zeven klassen waarin Nederlandse zeilers meededen is dan niet altijd een medaille gevallen, iedereen is wel in de top tien van het klassement geëindigd. Daarmee laat Nederland zien dat het een zeilland is en blijft.  Met één keer goud en twee keer brons leveren de zeilers een mooie bijdrage aan de Nederlandse medaillespiegel.

Kiran Badloe / RS:X – Goud

Windsurfer Badloe domineerde het wedstrijdveld tijdens de fleetraces: geen een keer finishte hij buiten de top tien en hij werd vijf keer eerste. Zelfs een diskwalificatie vanwege een protest van Italiaanse concurrent Mattia Camboni had weinig invloed op zijn plek in het klassement. Daarom kon hij met een gerust hart de medalrace starten – voor goud hoefde hij alleen maar te finishen. Na een bizarre start, waarin al zijn directe concurrenten werden gediskwalificeerd, voer hij een mooie race en finishte als tweede.

Kiran Badloe (c) World Sailing

“Om de scherpe randjes ervanaf te halen”,  was Badloe voorzien van een blauwe streep op zijn hoofd, een knipoog naar de animatieserie Avatar, waarin de hoofdpersoon de wind kan buigen en naar zijn hand kan zetten. Badloe trainde samen met tweemalig olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe en zag van dichtbij wat de ‘favorietenrol’ kan inhouden. Rijsselberghe wist zich altijd te handhaven onder die druk, en ook Badloe heeft nu laten zien dat te kunnen.

Lilian de Geus /RS:X – 5e plek

Onlangs werd De Geus nog voor de derde keer wereldkampioen RS:X, en was in aanloop naar de spelen dan ook een favoriet voor de gouden medaille. Maar net als in Rio in 2016, toen ze vierde werd, grijpt de 29-jarige windsurfer nét naast de medailles. Slecht voer ze niet, maar de concurrentie wist constanter punten te bemachtigen in de fleetraces.

Het was voor De Geus de laatste kans om voor het olympisch goud te gaan in deze klasse, aangezien we de RS:X in Parijs niet meer zullen terugzien. Maar hopelijk doet wereldkampioene De Geus dan gewoon weer mee op de foilende plank, en hengelt dan haar eerste olympische medaille binnen.

Marit Bouwmeester / Laser Radial – Brons

Na een twijfelachtige start van het toernooi wist Bouwmeester al snel op te klimmen naar de derde plek in het klassement, maar vergooide die vervolgens door een valse start, waardoor ze gediskwalificeerd werd. Bouwmeester: “Ik was te gretig, het was gewoon dom en mijn eigen fout”. Na een prachtige wedstrijddag voorafgaand aan de medalrace stond ze weer tweede, met zicht op de gouden medaille.

Tijdens de medalrace neemt Bouwmeester het zekere voor het onzekere en doet een strafrondje – hoewel de toeter voor individual recall uiteindelijk niet voor haar bedoeld bleek. Uiteindelijk finisht ze als zesde, goed voor de derde plek in het klassement. Na zilver in 2012 en goud in 2016, pakt Bouwmeester dus ook nog een keer een bronzen medaille.

Bekkering en Duetz (c) Sailing Energy / World Sailing

Annemiek Bekkering & Annette Duetz /49er FX – Brons

Als regerend wereldkampioen in hun klasse, waren Annemiek Bekkering en Anette Duetz favorieten voor een gouden medaille. Ze begonnen het toernooi goed en stonden al snel tweede in het klassement. Nadat de Britten, die op de eerste plek stonden, flink wat punten lieten liggen, stegen ze zelfs naar de eerste plek. Maar de Spanjaarden, Brazilianen en Britten hijgden in hun nek met slechts enkele punten achterstand.

Uiteindelijk kwamen ze bij de medalrace als negende binnen, één plaats voor de Spaanse boot. Dat was net genoeg voor brons. Bekkering: “We waren niet in controle en konden niet terugkomen. Het is superfijn dat we brons hebben, maar nu nog even niet.”

Bart Lambriex & Pim van Vugt / 49er: 6e plek

De mannen in de 49er, Lambriex en Van Vugt, het eerste Nederlandse mannenduo in deze klasse op de Spelen, eindigden als zesde in het klassement. Ze zeilden niet tegen de minsten; onder hun concurrenten waren onder anderen de Nieuw-Zeelandse titelverdedigers Pete Burling en Blair Tuke, tweevoudig winnaars van de America’s Cup en negen keer wereldkampioen in de 49er. De Kiwi’s moesten echter genoegen nemen met zilver en werden door het Britse duo verslagen.

Nicholas Heiner / (c) Sailing Energy World Sailing

Nicholas Heiner / Finn: 4e plek

Finn-zeiler Nicholas Heiner wist zich telkens te handhaven vlak achter de top 3. “Het is allemaal erg close”, zei Heiner na zijn races op de tweede dag. “Ik heb mezelf na die eerste race even toegesproken en dat heeft zich daarna uitbetaald.” Heiner voer een mooie medalrace, waarin hij tweede werd. Uiteindelijk moest hij het met een vierde plek doen. Goud in de Finn-klasse in Parijs zit er helaas niet meer in: dit was de laatste keer voor deze eenmansboot in de Olympische spelen.

Zegers & Berkhout (c) Sailing Energy / World Sailing

Afrodite Zegers & Lobke Berkhout / 470 – 10e plek

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout voeren een moeilijk toernooi; al na de tweede dag bleek een plekje op het podium onbereikbaar. Maar ze gaven niet op en bleven vechten.  Ze wisten zich te plaatsen in de medalrace met een mooie tweede en vierde plek bij de laatste fleetraces. Dat was een troostprijs. Zegers: “Wij kwamen hier met een hoger doel dan alleen het behalen van de medalrace. Maar het is wel heel fijn om bij de top tien van de wereld te horen.”

Omslagfoto: Kiran Badloe (c) Sailing Energy / World Sailing

Tags: Last modified: 13 augustus 2021