Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Update Mini-Transat: start waarschijnlijk maandagavond

10:52

mini transat

Weersysteem

Update donderdagavond 24 oktober: een eventuele start op vrijdag 25 oktober is afgeblazen. Het weervenster laat geen passage naar Gijon toe. De wedstrijdorganisatie gaat voorlopig uit van een start op maandag 28 oktober in de avond of de volgende ochtend vroeg.

De deelnemers aan de Mini-Transat zijn opgetrommeld voor een mogelijk vertrek vrijdagochtend 25 oktober vanaf 06.00 uur. Dat maakte de organisatie gisteravond bekend. De start van de trans-Atlantische wedstrijd was oorspronkelijk gepland voor 13 oktober, maar door een groot weersysteem met veel wind werd de start uitgesteld. De wedstrijdorganisatie heeft code oranje afgekondigd: aanstaand vertrek mogelijk.

Scenario’s

Het weersysteem dat de zeilers weerhield van vertrek lijkt iets naar het noordwesten te trekken op maandag. Volgens de wedstrijdorganisatie biedt dat twee mogelijkheden:

Eerste scenario: Start op vrijdag en tussenstop in Gijon. De weersverwachtingen bieden een weervenster van ongeveer 48 uur vanaf vrijdag 24 oktober. Dit is genoeg om de wedstrijdvloot langs de noord-Spaanse kust te leiden, maar te krap om ze Kaap Finisterre veilig te laten ronden. De eerste etappe naar de Canarische Eilanden zou dan in tweeën worden gesplitst, met een frisse start vanuit Gijon op 29 oktober.

Tweede scenario: Start op maandag, zonder extra tussenstop. Het verwachte weervenster is 72 uur in plaats van 48, waardoor de gehele vloot in één keer de Golf van Biskaje kan oversteken. Voor de zeilers en de organisatie is deze optie veel minder bewerkelijk, maar er is bevestiging nodig dat het weervenster daadwerkelijk groot genoeg is om alle deelnemers door te laten.

Race directeur Denis Hughes licht de situatie toe: “De hele zaak is in beweging en de omstandigheden lijken milder te worden, maar we moeten alle opties open houden. Daarom werken we met twee scenari0’s. Het makkelijkste zou zijn om de hele vloot in een keer, zonder tussenstop, de Golf van Biskaje te kunnen laten oversteken. De situatie is helaas niet duidelijk genoeg om op één paard te wedden en daarom hebben we de deelnemers gemobiliseerd voor een mogelijk vertrek op vrijdagochtend. Als we zeker zijn dat het weer voldoende ruimte biedt op maandag, vertrekken we maandag. Bij twijfel vertrekken we vrijdag.”

Donderdagavond hakt de organisatie de knoop door.

robert rosen jacobson

Rosen Jacobson: ‘Respect voor aanpak organisatie’

De enige Nederlandse deelnemer Robert Rosen Jacobson heeft begrip voor de aanpak van de organisatie: “De achtergrond is dat dit nog altijd een ‘verboden race’ is, waar de IMO (International Maritime Organisation red.) toestemming voor geeft. Mocht er één ding misgaan – uiteindelijk zijn we relatief klein en varen we solo – dan kunnen we een definitief einde van de Mini-Transat verwachten. Vandaar dat de Course Directie uitermate zorgvuldig en voorzichtig is. Een aanpak die ik zeer respecteer. Een klein weather window om de gehele vloot van ruim 90 schepen veilig langs Finisterre te krijgen is onvoldoende in de huidige overall omstandigheden. Tegelijkertijd zijn wij ervaren tot zeer ervaren schippers met schepen die veel kunnen hebben.”

 

Kijk voor meer informatie op www.minitransat.fr en op de site van Robert Rosen Jacobson: ned602.org

 

Foto’s: Robert Rosen Jacobson/Jacques Vapillon/Mini-Transat 2013

Tags: , , Last modified: 25 oktober 2013
Sluiten