Actueel, Nieuws

Melges introduceert eenmanszwaardboot

08:44

De Amerikaanse botenbouwer Melges introduceert een nieuw model eenmanszwaardboot: de Melges 14. De 4,26 meter lange zwaardboot is ontworpen door het ontwerpbureau Reichel/Pugh, dat ook verantwoordelijk is voor de bekende Melges 24 en 32.

Modern

De Melges 14 heeft een grote, open kuip met brede randen. Door de brede randen kan de bemanning het gewicht verder naar buiten verplaatsen. De boot is catgetuigd (voorzien van een enkel zeil aan een onverstaagde mast) en voorzien van een lichtgewicht koolstofvezel tuig. Vaak vormt het zeiloppervlak de beperkende factor in een eenmanszwaardboot; de extra kilo’s zijn dan nodig om het forse zeil in bedwang te kunnen houden. Voor de Melges 14 zijn daarom twee maten zeil verkrijgbaar.

De boot weegt slechts 54 kilo en is 1,50 meter breed, waardoor het mogelijk is – mits u over een aardig formaat auto beschikt – om de boot op dakdragers te vervoeren. Uiteraard is gebruik van een normale trailer ook mogelijk.

Nederlands tintje

Naast sportboten bouwt Melges Performance Boats ook Scows. De aanduiding ‘scow’ is afkomstig van het Nederlandse woord ‘schouw’. De Scows hebben dan ook een brede, stompe boeg.

Kijk voor meer informatie op melges.com

Last modified: 16 januari 2015
Sluiten