Actueel, Nieuws

Meer geld nodig voor bouw van historische Zomp

07:57

In een kleine scheepswerf in het Overijsselse dorpje Enter werkt men aan de bouw van een derde Enterse Zomp. De bouw van deze 18e-eeuwse platbodem ligt stil in verband met de hoge kosten. De stichting Enterse Zomp hoopt op geld van de gemeente en ondernemers uit Rijssen.

De bouw van een Enterse Zomp kost 90.000 euro. De stichting Enterse Zomp heeft met haar beschikbare budget al 30.000 euro geïnvesteerd in het nodige hout. Nu is de pot leeg en komt het vrijwilligersproject stil te liggen. “De boom die we in Denemarken hebben gekocht, is groot genoeg voor het schip. Maar alle andere onderdelen moeten nog worden aangeschaft.” Zegt scheepsbouwer Tonnie Kerkhof in een interview met RTV Oost.

Bron: RTVOost

De Zomp

De Enterse Zomp voer voornamelijk op de Overijsselse rivier de Regge. Zij brachten vaak vracht van Twente naar Friesland en terug. In 1800 beleefde de Zomp haar hoogtijdagen en zeilden, jaagden en boomden 125 Zompen de Regge op en af. De aanleg van verharde wegen en de aanleg van een treinspoor maakt deze langzame vrachtvaart overbodig en het aantal Zompen daalt. De laatste originele Zomp is tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.

In 1986 is de eerste Zomp door de toen twee jaar oude stichting te water gelaten. De 18e-eeuwse Zomp is een platbodem, waarvan de kromme spanten uit één stuk bestaan. De eikenhouten planken op de bodem zijn uit een stuk gemaakt, wat de boot versterkt. De boot heeft een bijzonder drijfvermogen, waardoor de Zomp zelfs met een zware vracht niet diep steekt. De eerste ontwerpen waren iets korter, maar de huidige Zomp is 12 meter lang en 2,70 meter breed. Meer informatie over de stichting en de Zomp is te vinden op www.entersezomp.nl

Last modified: 3 november 2015
Sluiten