Actueel, Nieuws

Marit Bouwmeester wint Europees Kampioenschap

10:16

Zeilster Marit Bouwmeester wint in Gran Canaria het Europees Kampioenschap Laser Radial. De Zweedse concurrente Olsson eindigt als tweede en de Finse Tenkanen als derde. In de Laser-klasse worden zeilers Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg respectievelijk vijfde en zevende. De titel gaat in de Laser-klasse gaat naar de Zweed Stalheim.

Europees kampioen Bouwmeester blij

Marit Bouwmeester Marit Bouwmeester begon als leider in het klassement aan de dag maar was voorafgaand aan de laatste race, door een 12e en 13e plaats, teruggevallen naar de derde plek in het klassement. De uit Friesland afkomstige zeilster van Team Delta Lloyd wist met een vierde plek in de laatste race haar Europese titel alsnog veilig te stellen. Marit Bouwmeester: “Het was een super lastige week. Ik ben heel blij dat ik hem winnend heb kunnen afsluiten. Zo een laatste dag bijvoorbeeld, dat was niet perfect maar ik ben blijven knokken en dat was genoeg. Ik ging maximaal vandaag. Olsson ook maar ik trek aan het langste eind. Naast het feit dat ik heel happy ben weet ik ook waar het beter moet. Deze week is het goud een keer mijn kant opgevallen en dat is geen geluk. Ik ben heel blij dat mij vechtlust beloond is.”

Heiner baalt als een stekker

Nicholas Heiner stond voorafgaand aan de laatste race tweede in het klassement na een zevende en 16e plek eerder op de dag. Heiner gaf na afloop van de laatste race waarin die als 17e finishte de volgende reactie: “Ik baal nu als een stekker. Blijkbaar stond ik Nicholas Heinertweede voor de laatste wedstrijd. Dat wisten we alleen op het water nog niet. Het plan in de laatste wedstrijd was weer goed. Ik ging de goede kant op en alles was in de maak om gewoon een top vijf resultaat neer te zetten. Uiteindelijk zie ik één vlaagje over het hoofd en beland ik in de middenmoot en weet ook niet terug te komen. Dat is enorm zonde. Het is de hele week al heel spannend geweest ondanks dat het heel moeilijk varen was zit iedereen uiteindelijk heel dicht op elkaar. Het was mooi geweest als ik gister of vandaag het laatste stapje had weten te zetten voor het podium. Dat is enorm balen maar het podium was ook niet helemaal verdiend geweest.”

Van Schaardenburg titel kwijt

Rutger van Schaardenburg kon vrijdag op de laatste dag van het EK zijn goede resultaat van de donderdag, een vierde plaats en tweemaal winst, geen vervolg geven. Van Schaardenburg eindigde als 17e, tiende en 29e. In het eindklassement kwam de uittredend Europees Kampioen hiermee niet verder dan een zevende plaats.

Klassement Laser Radial

1. Marit Bouwmeester, NED, 50 pnt.
2. Josefin Olsson, SWE, 52 pnt.
3. Tuula Tenkanen, FIN, 64 pnt.
23. Daphne van der Vaart, NED, 181 pnt. 
40. Maxime Jonker, NED, 236 pnt.

Klassement Laser

1. Jesper Stalheim, SWE, 66 pnt.
2. Jeemin Ha, KOR, 79 pnt.
3. Kristian Ruth, NOR, 82 pnt.
5. Nicholas Heiner, NED, 91 pnt. 
7. Rutger van Schaardenburg, NED, 103 pnt.

 

Tags: , Last modified: 17 maart 2016
Sluiten