Nieuws, Wedstrijden

Laura Dekker vaart Singlehanded in Mini 6.50

07:00

De 22-jarige Laura Dekker zeilde in augustus 2010 Gibraltar uit en kwam anderhalf jaar later op St. Maarten aan na een wereldomzeiling in haar eentje. Toen zeilde ze op Guppy, een Jeanneau Gin Fizz Ketch van 11,40 meter. Nu staat ze voor een uitdaging van een heel andere aard.

Bezoekje

Ze was nog maar kort in Nederland voor een bezoek aan familie en vrienden toen ze op Frits Brattinga en Elly Sonnega tegen, organisators van de Singlehanded, een van de zwaarste solowedstrijden in Nederland. Ze vroegen Laura of ze niet mee wilde doen. Aan haar de keuze, zeilen met een Waarschip of met een Mini. Laura stemde toe en koos voor de Mini.

Oefenen

Voorafgaand aan de race moest er nog wel wat worden geoefend. Samen met de eigenaar en bouwer van de boot, Sander Vogelenzang, zeilde ze rond op het IJsselmeer om de boot te leren kennen. Geen gemakkelijke opgave, want de boot is anders dan wat voor boot er doorgaans op de Nederlandse wateren vaart.

De mini van Sander is er een uit de Proto-klasse. Een klasse waarin er van alles mag, met extreme bootjes als resultaat. Zo is het bootje maar 6,50 meter lang, 3 meter breed, en wel 2 meter diep! De kiel is bovendiel 340 kilo zwaar op een totaal bootgewicht van 900 kilo. Dat maakt het mogelijk om upwind met een zeiloppervlakte te varen van 50 vierkante meter en downwind met, schrik niet, 158 vierkante meter. Het grootzeil is 33 vierkante meter, de fok 17 en de gennaker een schokkende 108.

Enorme uitdaging

Ik ga wel mijn best doen, maar ik verwacht niet te winnen,” aldus Laura. “Ik ga niet voor de winst en doe mee omdat ik het leuk vind én omdat het een enorme uitdaging is. Daarom verwacht ik ook niet te winnen. Er zijn anderen die dit vaarwater veel beter kennen dan ik.”

Alle deelnemers zijn tijdens de race te volgen via de tracker op de website van de organisatie.

Beeld: Zeilen

Tags: , , Last modified: 23 oktober 2017
Sluiten