Actueel, Nieuws

Langste Mini Transat ooit

14:02

Gijon mini transat 1

Gijon Mini TransatDe organisatie van de Mini Transat heeft besloten om de stop op Lanzarote over te slaan en de deelnemers in een keer door te laten varen naar het Caraïbische eiland Guadeloupe. Deelnemers die dat willen, kunnen alsnog stoppen op Lanzarote. De start van deze langste Mini Transat ooit is op dinsdag 12 november.

Een maand na de start

Volgens de oorspronkelijke planning zouden de deelnemers op 13 oktober starten. Door aanhoudende harde wind in de Golf van Biskaje stelde de organisatie het vertrek vanuit de Normandische kustplaats Douarnenez uit. De startdatum werd meerdere keren opgeschoven, totdat op dinsdag 29 oktober eindelijk het startschot klonk. De weersomstandigheden verslechterden echter dermate dat de etappe werd afgebroken. De 84 boten sterke vloot zocht toevlucht in Gijon en Sada aan de Noord-Spaanse kust. Een boot week uit naar het oostelijker gelegen Santander. Dinsdagnacht verzamelden de deelnemers voor een tweede start vanuit Sada, van waaruit vooralsnog op dinsdag 12 november zal worden gestart. De halte op Lanzarote is komen te vervallen. Voor de deelnemers die toch een tussenstop willen maken op Lanzarote, stelt de organisatie een gate in.

Was alles volgens planning verlopen, dan hadden de zeilers tussen 23 en 26 oktober moeten aankomen bij de Canarische Eilanden. Het vertrek aldaar was gepland voor 8 en 9 november.

W__jvb4557Uitzonderlijke editie

De vertraging is de langste uit de geschiedenis van de Mini Transat. Robert Rosen Jacobson, de enige Nederlandse deelnemer aan de Mini Transat dit jaar, schrijft ons: “Met name het weer in Europa heeft gezorgd voor een vertraging van een maand.” De beslissing Lanzarote over te slaan maakt deze editie van de wedstrijd eveneens uniek. Rosen Jacobson: “Door deze beslissing zal de Transat 2013 slechts uit één etappe bestaan. Sada-Guadeloupe wordt daarmee de langste Mini Transat race ooit.”

Tags: , Last modified: 6 november 2013
Sluiten