Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Kustzeilers naar St. Petersburg

09:42

Kustzeilers naar St. Petersburg

Kustzeilers naar St. Petersburg

In de Hermitage in Amsterdam is een tentoonstelling gewijd aan de 400 jaar bestaande banden tussen Nederland en Rusland. Een beter plek voor de briefing van de komende tocht van de Kustzeilers naar St. Petersburg was dan ook nauwelijks denkbaar. Schippers en bemanningsleden van 31 zeiljachten kwamen bij elkaar voor de laatste informatie rond deze opmerkelijke tocht.

Windmolenparken

Paul Blacquiere, één van de stuwende krachten achter de komende tocht, was in 2011 in St. Petersburg en herinnert zich de roestige restanten van de waterkering die voor de stad werd gebouwd tijdens het Sowjet-tijdperk. Uiteindelijk is het bouwwerk door Nederlandse ondernemers voltooid. Ook waarschuwde Blacquiere voor toenemende activiteiten op het gebied van seismologisch onderzoek en de aanleg van windmolenparken in de Oostzee. “En”, benadrukte hij, “houd er rekening mee, dat je bij de aanloop van St. Petersburg door militair gebied vaart.”

Kustzeilers op weg naar St. Petersburg.

IJsgang

Van de 31 boten die deelnemen aan de tocht, zijn er half april slechts een stuk of vijf die al helemaal op stootgaren liggen. Aan de overige moet nog flink worden gewerkt. Door het voortdurende koude weer is er nogal wat achterstand ontstaan bij het voorbereidende werk. Ook in de wateren rond Finland en St. Petersburg is de komst van het voorjaar flink vertraagd. Volgens de laatste ijsberichten zijn er nog flinke delen dichtgevroren. “Maar”, zo stelde Blacquiere zijn gehoor gerust, “de temperatuur loopt snel op in de Oostzee en het kan tijdens de zomer in St. Petersburg zomaar 35 graden worden.”

Admiraalzeilen

Hoogtepunt van de tocht is het Admiraalzeilen. In Sint-Petersburg zal een Nederlandse of Russische hoogwaardigheidsbekleder de rol van Admiraal vervullen. Hij neemt de eerbewijzen van de deelnemende schepen en hun bemanning in ontvangst. Voor de Kustzeilers is het een sportieve uitdaging: ze laten zien dat ze hun schip beheersen. Voor de Sint-Petersburgse burgerij is het een kleurig maritiem spektakel met veel vlagsignalen en scheepsmanoeuvres.

Bezoekprogramma Sint-Petersburg

Iedere deelnemer zeilt op eigen gelegenheid naar Hamina vlakbij de Fins – Russische grens. Daar verzamelt de vloot op 28 juni. Op 30 juni vertrekken de schepen in zes groepen naar Sint-Petersburg om er naar verwachting op 1 juli aan te komen om af te meren in de uit 1860 daterende Central River Yacht Club.

Zie ook: www.kustzeilers.nl en www.nlrf2013.nl.

 

 

Tags: Last modified: 18 april 2013
Sluiten