Nieuws

Wie wint het Sulveren Skûtsje?

18:32

Op zaterdag 27 juli is in Grou de strijd der strijden bij het SKS skûtsjesilen van start gegaan: het SKS kampioenschap. Welke  skûtsjeschipper heeft na een serie van elf wedstrijden uiteindelijk de minste punten bij elkaar gesprokkeld? Op die vraag krijgen we op vrijdag 9 augustus antwoord als de laatste wedstrijddag op het Snitser Mar is afgelopen.

Veertien skûtsjes gaan op de Friese wateren de strijd met elkaar aan. Zaterdag 27 juli begon de vloot in Grou. De wedstrijden die rondom De Veenhoop, Earnewâld en Terherne worden gezeild hebben op het moment van schrijven al plaatsgevonden. Langweer, Elahuizen, Stavoren, Woudsend, twee wedstrijddagen in Lemmer en Sneek staan nog op de planning. Er is ook wat extra ruimte in de agenda vrijgehouden. Mocht het nodig zijn, dan kunnen op dinsdag 6 augustus in Woudsend en donderdagochtend 8 augustus in Lemmer afgelaste wedstrijden worden ingehaald.

De eer

Jaarlijks worden tijdens de noordelijke bouwvakvakantie door veertien skûtsjes elf wedstrijden gezeild. Schippers en bemanningen strijden om de felbegeerde kampioenswimpel en een prachtige wisseltrofee: het Sulveren Skûtsje. Daarnaast draait het binnen het kampioenschap natuurlijk ook om de eer van de stad, het dorp of de streek…

Het eindklassement wordt berekend na de serie van elf wedstrijden. Van het puntentotaal wordt de slechtste wedstrijd afgetrokken. Het skûtsjesilen in Friesland is een heel bekend (toeristisch) evenement dat ook gepaard gaat met veel gezelligheid aan de wal.

Over de schepen

Skûtsjesilen is een ander woord voor zeilwedstrijden met historische vrachtschepen. Platbodems die aan het begin van de vorig eeuw werden gebouwd om turf, mest en andere lading tot bij de boerderijen te brengen moesten ondiepe vaarten in, dus dat is de reden dat deze zeilschepen lang en plat werden gemaakt. Snelheid en wendbaarheid zijn kenmerken van een skûtsje en dat maakt dit type schip uitermate geschikt voor het zeilen van wedstrijden.

(c) ANP/Catrinus van der Veen

Volg de skûtsjes

Elk avond (met uitzondering van de zondag) doet Omroep Max rond 17:20 uur op NPO1 verslag van de wedstrijden tijdens het Skûtsje Journaal. De wedstrijden kun je rechtstreeks via internet bekijken. Via het track & trace-systeem kun je de posities van alle veertien de skûtsjes nauwlettend volgen. Klik hier om naar de tracker te gaan.

Download de app

Wat je ook kunt doen is de race volgen via de livestream die elke dag wordt verzorgd door Omrop Fryslân. En er is een Skûtsje-app! Deze geeft informatie over de wedstrijden van de SKS en bevat informatie over alle deelnemende skûtsjes. Ook vind je hierin onder andere de wedstrijduitslagen, nieuwsberichten en een live feed met de meest actuele berichten van Twitter en Facebook. Klik hier om de app te downloaden voor iOs en hier voor Android.

Omslagfoto: Martin de Jong

 

Tags: , , , Last modified: 6 augustus 2019
Sluiten