Actueel, Nieuws, Wedstrijden, Zeilen nieuws

Jules Verne Trofee: Joyon maakt rechtsomkeert

03:18

Recordzeiler en Jules Verne trofee-jager Francis Joyon heeft een week na vertrek uit Brest rechtsomkeert gemaakt. Samen met walnavigator Marcel van Triest kwam hij tot deze beslissing, waardoor de poging om het snelste rond de wereld te zeilen een tweede start gaat krijgen.

screen-shot-2016-11-27-at-19-40-15

IDEC Sport in rood. Banque Populaire V in blauw

Blaktes en Buien

‘De doldrums waren bijzonder actief deze keer. Met een groot gebied van pittige buien en grote blaktes en al een paar honderd mijl achterstand op het record van Banque Populaire V in het vooruitzicht, heb ik Marcel gebeld. Samen kwamen we tot de conclusie dat het te riskant was om door te gaan omdat we het lage druk gebied op de Zuidelijke Atlantische Oceaan vrijwel zeker zouden gaan missen. Dat betekent niet dat de recordpoging voor ons dit jaar al voorbij is. Het idee van een herstart hebben we van te voren al besproken als één van de reëele opties. Hopelijk komen we volgend weekend weer aan in Brest. Samen met Marcel zullen we een nieuw gunstig weervenster moeten vinden.’ Vorig jaar kwam Joyon twee dagen te laat aan om het oude record van Loïck Peyron uit 2012 te verbeteren. Ook toen wilde Marcel van Triest in een vroeg stadium de boot terugroepen voor een herstart toen ze op de Zuidelijke Atlantische Oceaan voeren. Uiteindelijk zetten ze toch door en brak vooral het laatste deel, de terugkeer op de Atlantische Oceaan, het team en dat van de mededinger Spindrift II, op. Het record is dus voorlopig nog even in handen van Loïck Peyron die er in 2012 met de Maxi-trimaran Banque Populaire V in 45 dagen 13 uur 42 minuten en 53 seconden over deed. Hij deed dat tevens met Marcel van Triest als walnavigator.

IDEC Sport

De dertig meter lange rode trimaran van Joyon is een oudgediende in de Jules Verne. Bij de doop in 2006 kreeg het schip de naam Groupama 3 waarna Franck Cammas in 2007 (gekapseisd bij Nieuw Zeeland) en in 2010 (nieuw record) de Jules Verne ermee zeilde. In 2013 kocht Banque Populaire de trimaran en doopte het om tot Banque Populaire VII om er vervolgens de Route du Rhum mee te winnen. Nu vaart Joyon met een zes koppige bemanning onder de naam IDEC Sport met dezelfde trimaran weer de Jules Verne. Bijzonder is de kleine bemanning, want Cammas voer in 2010 met negen bemanningsleden rond de wereld. Joyon heeft dit mogelijk gemaakt door de nodige aanpassingen aan het tuig. Zo werd er een kortere mast opgezet. Het totale zeiloppervlak bedraagt 678 vierkante meter.

Jules Verne Trofee

IDEC Sport

IDEC Sport

Geïnspireerd door het boek De Reis om de wereld in tachtig dagen (1882) van de auteur Jules Verne bedacht de Fransman Yves Le Cornec in 1985 de Jules Verne Trofee. De uitdaging was om in een tijd van minder dan 80 dagen rond de wereld te zeilen. De regels werden in 1990 opgesteld met de hulp van beroemde zeilers zoals Sir Robin Knox-Johnston, wijlen Sir Peter Blake en Bruno Peyron. Een prijs werd gesmeed en ter beschikking gesteld aan de schipper van het schip dat zonder fysieke hulp van buiten af non-stop het snelst rond de wereld zeilt vanaf de startlijn tussen de Créac’h vuurtoren op het Franse eiland Ouessant en de Lizard Vuurtoren in het Britse Cornwall. Sinds 1993 werd er 24 keer gestart en het record werd negen keer gevestigd. De eerste die dat deed was Bruno Peyron in 1994 met 79 dagen 6 uur en 15 minuten. De focus van de uitdaging is inmiddels verschoven naar een eindtijd van onder de 40 dagen.

Tags: , Last modified: 28 november 2016
Sluiten