Actueel, Nieuws

Inschrijvingen 24 Uurs Zeilrace geopend

09:24

De online inschrijving van de 51ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is vanaf 1 mei geopend. Nederlands grootste zeilwedstrijd voor kajuitjachten gaat op vrijdagavond 28 augustus 2015 van start. De organisatie verwacht dit jaar circa 700 boten die vertrekken vanuit veertien locaties langs het IJsselmeer en Markermeer en finishen een etmaal later voor de kust van Medemblik.

Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace 2015. Credit Stijn TetteroDit jaar zijn er geen veranderingen in de rakken of boeien, noch in de startplaatsen. De populaire startplaats bij zuidwestenwind Muiden blijft samengevoegd met Durgerdam, omdat er boven de geul Amsterdam – Lemmer moet worden gestart. Alleen de datum is in 2015 afwijkend, want normaal vindt de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace in week 34 plaats. Vanwege Sail Amsterdam in de derde week van augustus schuift de populaire race een weekend op naar vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus.

Stokje doorgeven

Voor de voorzitter van het 24 Uurs Comité Dinand de Ridder is de 51ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace zijn laatste in functie: “Ik heb het evenement nu twaalf jaar georganiseerd en geef graag het stokje door. Het is tijd voor een volgende generatie en dat geeft mij ook weer de kans om volgend jaar een grote zeilreis te gaan maken. Mijn opvolger, Klaas Jan Kroon, draait al een tijdje mee met de organisatie en zal het in 2016 zelf moeten doen. Maar ik heb alle vertrouwen in hem.”

Delta Lloyd 24 Uurs 2015. Credit Stijn TetteroDe Ridder hoopt dat het aantal deelnemers voor het eerst in jaren weer toeneemt. “Het zal niet zo zijn als in de hoogtijdagen toen we er ruim 800 hadden, maar ik hoop toch op zo’n 700 jachten. Het is een tendens in de wedstrijdzeilerij dat er steeds minder deelnemers komen, maar laten we hopen dat we een uitzondering zijn. In elk geval gaan we ook zoveel mogelijk Nederlandse watersportverenigingen aanschrijven en attenderen op deze unieke race. Door het breder uit te zetten, hopen we meer bekendheid en dus meer deelnemers te krijgen.”

Internationaal

Ook internationaal is de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace bekend. Voor het eerst is de belangrijkste informatie in het Duits vertaald en te lezen op de evenement website. Volgens De Ridder is zo’n tien procent van de deelnemers van Duitse afkomst en volgen er steeds meer. “Ze schrijven in met hun eigen boot of huren er speciaal een voor deze wedstrijd. Voor veel Duitsers is het IJsselmeer natuurlijk ook hun thuiswater. Ze vinden het in elk geval leuk om mee te doen. Er zijn ook elk jaar wel wat Belgen of Engelsen en zelfs een keer een Zwitser, maar de Duitsers zijn in de meerderheid.”

Inschrijven voor de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace kan vanaf 1 mei via de website www.deltalloyd24uurszeilrace.nl.

Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

Delta Lloyd 24 Uurs 2015. Credit Stijn TetteroDe Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 51ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ aangesloten (klassieke) jachten, PolyClassic aangesloten jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.

 

Fotografie: Stijn Tettero

Tags: , , , Last modified: 4 mei 2015
Sluiten