Nieuws

Hoe leer je iemand zeilen?

De magie van een vallend kwartje

11:11

Als ervaren zeiler is het soms moeilijk je voor te stellen hoe het was toen je nog niet kon zeilen. Waar begin je als je dat magische gevoel wilt overbrengen op iemand die er nog helemaal blanco in staat? Om daar achter te komen stappen we op redactieboot Zoef en kijken we mee met een ervaren zeilinstructeur bij zijn eerste les aan twee leken. Hoe dat ging, lees je in Zeilen editie 02/2024!


Met een paar dagen vertraging door herfststorm Ciarán dient zich een prachtige herfstige zeildag aan. Het is glashelder zonnig weer met donkere buien en flink wat wind. Onderweg naar de Mooie Nel in Haarlem zien we een stralende regenboog. Onder begeleiding van zeilinstructeur Jan Wickel (64) gaan onze ‘cursisten’ Sanne en Liane een stuk zeilen met redactieboot Zoef. Jan heeft sinds zijn achttiende slechts twee jaar géén zeilles gegeven en houdt van improviseren. “Ik maak overal grapjes over en je kan bij mij niks verkeerd doen.”

Een scherpere koers is spannender.

Theorie

We zijn te gast in het clubgebouw van de Haarlemse Zeilvereniging (HZV) aan de Mooie Nel in Haarlem en beginnen met wat basistheorie. Jan loopt naar het raam en haalt een houten model-Valk uit de vensterbank. Sanne en Liane zitten met een kopje thee aan tafel en luisteren aandachtig.
Liane heeft nog nooit gezeild, Sanne heeft als kind een paar lessen in een Optimist gevaren. Jan begint met een aantal onderdelen van de boot. “De kiel zorgt ervoor dat de boot rechtop blijft en niet zijwaarts vaart.” Hij beweegt het model door de lucht opzij. “De giek moet je niet tegen je hoofd krijgen en je gaat altijd aan de kant van de boot zitten waar de giek niet is.”
Na wat meer termen en een theorielesje van tien minuten is het tijd om ons klaar te maken voor het water. Sanne krijgt een zeilpak aangereikt. “Klaar voor?” vraagt Jan. “Ja, dat denk ik,” zegt Sanne. Ze heeft niet alles onthouden van de theorie maar dat maakt niet zoveel uit. Van Jan mag je alles meteen weer vergeten. “Opeens zie je het licht en dan kan je zeilen.” Voorzichtig zetten de cursisten hun eerste voet aan boord van een zeilboot.

Zeilen 02/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilentot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Eric van den Bandt
Tekst: Casper Chaudron, Joris Westerveld en Ben Rutte

Last modified: 28 januari 2024
Sluiten