Nieuws

Het Watersportverbond stopt met examen TKN

16:45

Per 1 januari 2020 stopt het Watersportverbond met de organisatie van het examen Theoretische Kustnavigatie (TKN). Dit besluit heeft meerdere redenen die je hieronder kunt lezen. Heb je dit jaar nog je examen gepland staan? Geen zorgen, want het najaarsexamen van 23 november 2019 zal nog op de reguliere wijze doorgang vinden.

Onder andere een aangescherpte rolopvatting en aanpak van opleidingen hebben het Watersportverbond dit doen besluiten. Via regie en een geprioriteerde aanpak op de ruim 80 opleidingslijnen van de bond, ligt de focus nu op de kwaliteit en de toegankelijkheid van de opleidingen en niet meer op de examinering. Daarnaast spelen teruglopende deelnemersaantallen en de intrede van nieuwe technologieën een rol bij deze beslissing.

Omdat het diploma TKN onderdeel uitmaakt van de CWO-diplomalijn Zeezeilen, heeft het Watersportverbond een gesprek gestart met de CWO en de TKN-examencommissie.

Veiligheid op zee

Veiligheid op zee blijft een belangrijk thema voor het Watersportverbond. Daarom blijven zij op de volgende wijze invulling daaraan geven: campagnes via hun betrokkenheid bij ‘Varen doe je samen’, via het Regioteam Noordzee in gesprekken met overheden, etc. en door hun rol in het CWO bij opleidingen gericht op zeezeilen.

Over het TKN-certificaat

Het Theoretische Kustnavigatie examen geeft recht op het TKN-certificaat. Dit is een door de overheid erkend Nederlands getuigschrift dat verklaart dat de houder zich theoretisch heeft bekwaamd in het navigeren op Europese kustwateren, dat ook recht geeft op het ICC coastal waters en op vrijstellingen van een groot deel van de examenstof van Klein Vaarbewijs 1 en 2.

Schrijf je in

Via webshop.watersporters.nl kunnen deelnemers zich t/m 9 november inschrijven voor het examen van 23 november 2019 in Rotterdam. Je kunt je aanmelden voor het Volledige examen, het herexamen deel A of het herexamen deel B. Het is niet mogelijk een verkort examen te doen. Op zaterdag 11 april 2020 wordt voor de mensen die hier nog recht op hebben, een laatste mogelijkheid tot een herexamen georganiseerd. Dit examen zal plaatsvinden in Utrecht.

Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen met de afdeling Opleidingen via: opleidingen@watersportverbond.nl.

Tags: , Last modified: 27 september 2019
Sluiten