Nieuws

Handleiding wedstrijdzeilen – deel 4: Voor de wind

17:30

Het wedstrijdseizoen is in volle gang. Wil jij ook wedstrijdzeilen maar heb je nog geen ervaring? Geen probleem: deze handleiding behandelt in vijf afleveringen de belangrijkste onderdelen van het wedstrijdzeilen. Speciaal voor beginners. Deze maand: hoe zeil je een voordewinds rak?

Als toerzeiler weet je het wel als op de ruime koersen het grootzeil los kan en de fok niet zo veel meer doet: het is tijd om te ontspannen met een mok hete koffie. Ook in een wedstrijd is het ruime rak meestal wat rustiger en vooral overzichtelijker. Maar dat betekent niet dat er minder fanatiek wordt gevaren. Het ruime rak biedt allerlei mogelijkheden om plaatsen te winnen in het veld. Gijs Vlas: “Downwind is zeker geen relax-rak! Hard werken, trimmen en een gunstiger kant kiezen dan de tegenstander zijn uitermate lonend.”

Rookie in het ruime rak

We pikken de wedstrijd van ons beginnende wedstrijdteam op Rookie weer op.
“Omhoog dat ding!” roept grootschoottrimmer Henk vol overgave. De bovenboei is gepasseerd en de boot voor Rookie heeft z’n spinnaker al staan. Ook het geklapper van de gennaker van J-eemig zorgt voor extra spanning. Voordekker Jelle kijkt bedenkelijk naar de zak van het voorzeil. Hij weet niet helemaal zeker of hij alle schoten goed heeft aangeslagen. Maar er is geen tijd voor een check; mastman Bob geeft al gehoor aan Henks oproep en begint fanatiek aan het val te trekken. Jelle gaat snel naast de zak zitten om het hijsen te begeleiden.
Als het zeil bijna tot in de top van de mast is gehesen, doet hij een vervelende ontdekking: de lijschoot zit onder de relingdraad door. Z’n slechte gevoel klopte dus.
“Ho! Stop. Hij zit verkeerd!” Alle ogen zijn nu gericht op het voordek.
“Kun je het oplossen?” Jelle denkt na. Hij moet de schoot losklikken, onder de reling vandaan halen en ondertussen het doek niet loslaten. Geen sinecure.
“Ik ga het proberen. Nynke, kun jij het zeil nog iets laten zakken?” Nynke zet het val op de lier en gooit de stopper open. Ze laat de spi een halve meter zakken. Maar dan grijpt de wind het doek. Het zeil vult zich en vlak voordat Jelle de sluiting kan vastklikken, schiet het zeil uit z’n hand. Nu is het team nog verder van huis. De hele spinnaker wappert vanaf de punt van de spinnakerboom voor de boot. Vallenvrouw Nynke neemt de leiding.

Zeilen 07/2019

Ben je benieuwd naar de rest van de uitleg over hoe je een voordewinds rak zeilt? En wat wordt er bedoeld met sneaken? Ook legt professioneel zeiler Annemieke Bes van alles en nog wat uit over dit onderwerp. Je leest het in Zeilen 07/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 24 juli verkrijgbaar in de winkel.

Lees ook: Handleiding wedstrijdzeilen – deel 1: Starten voor beginners
En: Handleiding wedstrijdzeilen – deel 2: Een slim kruisrak varen

En: Handleiding wedstrijdzeilen – deel 3: Ruimte!

 

Omslagfoto en foto’s: Klaas Wiersma
Tekst: Klaas Wiersma

Tags: , , , , Last modified: 22 juli 2019
Sluiten