Nieuws

Handleiding wedstrijdzeilen – deel 1: Starten voor beginners

08:30

Het seizoen begint weer. De eerste avondzeilcompetities zullen binnenkort van start gaan. Als je je nu inschrijft, ben je nog op tijd. Nog geen wedstrijdervaring? Geen probleem: deze handleiding behandelt in vijf afleveringen de belangrijkste onderdelen van het wedstrijdzeilen. Speciaal voor beginners. Deze maand: de start.

“Nee, nee! Niet ertussen! Omhoog-omhoog!” Schipper Jan van Rookie weet niet wat hij meemaakt. Hij ligt niet eens op de startlijn en toch is het een grote chaos om hem heen. Zeilers op de boot voor Rookie blijven maar roepen en zwaaien.
Dan gooit de stuurman het roer om en loeft scherp op. Jan kan een aanvaring maar net voorkomen. Rookie ligt nu op ramkoers met het startschip. “Overstag!” Hals over kop komt de bemanning uit de reling om de zeilen los te gooien. Als het startsein klinkt ligt de boot met klapperende zeilen aan de verkeerde kant van het schip. “Waarom lieten ze ons er niet gewoon tussen?”
Wedstrijdzeiler Gijs Vlas kan die vraag wel beantwoorden. “Dit was een klassieke poging tot een indringstart. Je op het laatste moment tussen de bovenste boot en het schip wurmen. Als het lukt, heb je een mooie start. Maar volgens de regels mag het niet als er geen ruimte is.”

48 uur voor de start – voorbereiding thuis

E-mail: ‘Hoi allemaal, zaterdag wedstrijd dus iedereen volop focus hè? De start is om 12:00 dus wees op tijd!’ Ook vraagt de schipper of iemand broodjes kan smeren voor op het water.
“Heel goed om vooraf een mail te sturen. Maar het moet wel wat specifieker,” zegt Gijs. “Als de start gepland staat om 12:00 uur, dan wil je een uur eerder al het water op. Je hebt daarvoor ook zeker een uur nodig om de boot in orde te maken. Dus iedereen moet er om 10:00 uur zijn. Dit moet je altijd duidelijk communiceren. Dit doe je trouwens ook als je al jaren samen zeilt. De schipper zou ook alvast wat kunnen schrijven over de taakverdeling aan boord. Op de wedstrijddag zelf moet de schipper in elk geval de wedstrijdreglementen voor deze specifieke wedstrijd downloaden en printen (Notice Of Race) en de Sailing Instructions.
Annemieke: “Begin in de week voorafgaand aan de wedstrijd alvast met het volgen van het weer, zodat je weet wat de wind gaat doen op de wedstrijddag.”

Zeilen 04/2019

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat moet je twee uur, een uur, 15 minuten en 7 minuten voor de start doen? Je leest het allemaal in Zeilen 04/2019! Koop het nummer hier online in de webshop. De editie is ook tot en met woensdag 17 april verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto’s: Klaas Wiersma
Tekst: Klaas Wiersma

Tags: , , , Last modified: 2 april 2019
Sluiten