Nieuws

Geronimo moet aan de bak

Vannacht om 4:10 uur zeilde Olivier de Kersauson en z'n 10 bemanningsleden over de evenaar. De Franse tri is nu 54 dagen onderweg. De tijd van Steve Fossets Cheyenne is onklopbaar en zelfs het geldende Jules Verne record van Bruno Peyrons Orange dreigt De Kersauson door de vingers te glippen…

11:19

Vannacht om 4:10 uur zeilde Olivier de Kersauson en z’n 10 bemanningsleden over de evenaar. De Franse tri is nu 54 dagen onderweg. De tijd van Steve Fossets Cheyenne is onklopbaar en zelfs het geldende Jules Verne record van Bruno Peyrons Orange dreigt De Kersauson door de vingers te glippen…


Het zit De Kersauson niet bepaalt mee, tijdens deze recordpoging als snelste zonder stops rond de wereld te zeilen. Vorig jaar strandde zijn poging op de Noordelijke Atlantische Oceaan, ‘in het zicht van de lijn’, met nog maar 1000 mijl te gaan. Geronimo zeilde zich klem in een hogedrukgebied en zag de opgebouwde voorsprong op het record slinken en zelfs veranderen in een achterstand.


Tijdens deze recordpoging begon de terugval al eerder. 10 dagen te veel wind op de Pacific en meer dan 10 dagen te weinig wind op de Zuidelijke Atlantic. De doldrums (de gordel van relatieve windstilte rond de evenaar) moeten nu zo snel mogelijk worden overgestoken om al te veel terugval te voorkomen.


Ter vergelijking, Cheyenne voer op dag 54 ter hoogte van de Canarische Eilanden, terwijl Geronimo pas net op het noordelijk halfrond zeilt. Orange lag op dag 54 221 mijl voor op Geronimo.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten