Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Gered door een superjacht

15:05

MarietteEen Noorse solozeiler die zijn Epirb activeerde nadat hij 220 mijl ten zuidwesten van de Scilly eilanden water maakte, is gered door de 40 meter lange schoener ‘Mariette’. De Britse kustwacht ontving zijn noodoproep, waarop er vanuit Frankrijk een vliegtuig naar hem op zoek ging. Toen het 12 meter lange jacht ‘Ghost’ werd gevonden kreeg het vliegtuig geen contact met de Noor. Daarop maakte het contact met het in 1915 door Herreshof gebouwde superjacht dat in de buurt was, op weg naar La Coruña.

Pompen of verzuipen
Nadat het vliegtuig de schoener naar het in problemen geraakt jacht had gedelegeerd, knoopte het jacht langszij vast. Twee techneuten kwamen bij de uitgeputte Noor aan boord en pompten het jacht leeg. Enkele uren later, nadat de schipper aan boord bij de hulpverleners was uitgerust, hervatten de Mariette en Ghost hun reis.

handheld-vhf-gps-dsc

Handmarifoon
Het incident, dat op 22 april plaatsvond, bevestigt de noodzaak voor zeevarenden om adequate reddings- en communicatiemiddelen mee te nemen. Simon Dennis, een officier van de Faltmouth Coast Guard, waar het Epirb signaal werd ontvangen, benadrukt dat de zeiler weliswaar snel gelokaliseerd was, maar dat er geen communicatie mogelijk was doordat hij geen handheld VHF marifoon aan boord had. Ook bleek de Epirb niet geregistreerd in het land van herkomst, waardoor de kustwacht niet met complete informatie over het jacht in actie kon komen.

Tags: Last modified: 3 mei 2013
Sluiten