Actueel

Bemanning van zeiljacht gehaald op Atlantic

11:05

Vier bemanningsleden en een hond zijn op 10 januari midden op de Atlantisch Oceaan van hun 38 voet lange zeiljacht gehaald. Het jacht had roer- en motorproblemen opgelopen na veel wind en riep daarom de hulp in van het passerende vrachtschip Sunda. Sunda kwam afgelopen week aan op zijn bestemming Santarem, Brazilië, waarna het nieuws van de redding naar buiten kwam. De zeiljachtbemanning is zes dagen na hun redding afgestapt in de havenstad Macapa, Brazilië.

Bulkcarrier Sunda naast de 38-voets Sterec II (c) crew Sunda/Seastar Shipmanagement

De Kroatische kapitein Ivan Versic van de 186 meter lange bulkcarrier Sunda zegt dat de jachtbemanning om hulp gevraagd via de marifoon, waarna de kapitein zijn koers verlegde naar het jacht. “De motor deed het niet meer en ze hadden ook problemen met het roer. De bemanning was zeer vermoeid, maar maakte het verder goed,” schrijft de kapitein. “We hebben gewacht tot het dag werd en konden de bemanning na vijf pogingen fatsoenlijk te laten overstappen op ons schip. De golven waren op dat moment vier meter hoog.” De bemanning van het jacht bestond uit een Frans gezin van vader, moeder en hun 16-jarige zoon, hun eveneens Franse buldog genaamd Pascha en een Portugese schipper.

Bemanning en redders (c) crew Sunda/Seastar Shipmanagement

Geen passaat, 50 knopen wind

Het zeiljacht betreft een Gib Sea 38 DL kits met de naam Sterec II. De boot vormde de basis voor de bemanning, die sinds 2016 onder de noemer Eco Marine – Team Grand Large al reizend langs de kusten en op zee afval opruimde. Ze waren nu al minimaal tien dagen vanaf de Canarische Eilanden op weg naar de Carieb, maar troffen ongunstige weersomstandigheden.

Sterec II bij de redding. (c) crew Sunda/Seastar Shipmanagement

Een van de bemanningsleden schrijft na het verlaten van het jacht op Facebook: “We hebben zojuist onze Sterec, met ons hele leven erop, moeten achterlaten midden op de Atlantische Oceaan. We zijn in leven, maar tegen welke prijs? (…) Wat gebeurt er met Eco Marine? We hebben niets meer. Twee jaar werk en voorbereiding eindigt twaalf dagen voor onze aankomst op de Antillen. Sinds ons vertrek van de Canaries hebben we geen enkele passaatwind gehad, daarna één dag ineens veel wolken om ons heen, en mist. Na tien dagen slecht weer met wind tussen de 25 en 30 knopen, soms 50 knopen was de boot gehavend (…) en hebben we moeten opgeven – hulp moeten inroepen. (…) Vaarwel Sterec, bedankt voor het redden van ons leven.”

Details over de schade aan boord zijn niet bekend. Het zeiljacht is achtergebleven op de oceaan.

Omslagfoto: Crew Sunda/Seastar Shipmanagement

 

Tags: , , , , Last modified: 3 februari 2020
Sluiten