Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Frans team meldt zich aan voor 35e America’s Cup

11:10

TF_111213_00281Tijdens de Parijse botenshow Salon Nautique heeft een Frans team plannen gepresenteerd om mee te doen aan de 35e America’s Cup. Grote namen daarin zijn Franck Cammas en Michel Desjoyeaux. Loick Peyron ontbreekt echter. Na de afgelopen AC World Series probeerde Peyron tevergeefs een campagne op te zetten. Het benodigde sponsorgeld werd toen echter niet behaald. Het nieuwe team heeft zich als doel gesteld om met een jaarlijks budget van 20 miljoen euro zo’n tachtig zeilers, ingenieurs, techneuten en logistiek managers op te leiden om de voorbereiding en deelname aan de America’s Cup in goede banen te leiden.

Sponsoren
Voor de aanstaande campagne zijn nog geen sponsoren genoemd. Cammas’ sponsor Groupama heeft echter al aangegeven de America’s Cup niet te zullen sponsoren. Verwacht wordt dat het Franse bedrijf Société Bic, bekend van aanstekers, balpennen, maar ook surfplanken, een rol zal spelen in de uiteindelijke sponsoring van het team. De oprichter van het bedrijf, Baron Bich, zette al in 1965 voor het eerst een Franse campagne op poten voor het veroveren van de cup.

Nationaliteitenregel
Het team van de Fransen bestaat naast Cammas en Desjoyeux vooralsnog uit Stephane Kandler, de Duitse Jochen Schümann en Olivier de Kersauson. De selectieprocedure hangt verder af van de vernieuwde nationaliteitregel die Russel Coutts, stalbaas van Team Oracle USA, binnenkort zal aankondigen. Verwacht wordt dat er een minimum aantal zeilers uit eigen land aan boord zullen moeten zijn. Hiermee verschuift de aandacht van bedrijfssponsoring en torenhoge innovatie ambities weer iets richting de nationaliteit van de teams.

Teams
Tot dusver worden er naast de verdediger Team Oracle USA en de Australische uitdagers vijf teams genoemd die in verschillende stadia zijn van de voorbereiding voor een campagne. Dat zijn het Zweedse Artemis Racing, het Italiaanse Luna Rossa Challenge, Emirates Team New Zealand, Team France en een Brits team onder leiding van Sir ben Ainslie.

Tags: Last modified: 16 december 2013
Sluiten