Actueel, Nieuws

Fanatiek varen op de Van Uden Reco

19:24

zeilen

“De patat is wat gewoontjes, maar die vis, voortreffelijk!” vertelt een zeiler met rode koontjes op zijn wangen. Er staan drommen voor de viskraam na deze dag op het water. We hebben allen verbrande hoofden. De eerste wedstrijddag van het seizoen was dan ook een prachtig, tikkeltje koud feestje op het water.

De voorspelde wind van 9-12 knopen besloot zichzelf te overtreffen. Het werd het een vlagerige dag met wind variërend van 10 -20 knopen. Het resulteerde in fanatiek wedstrijdzeilen met hier en daar wat ontwenningsfoutjes.

Melges de grootste klasse op de Van Uden Reco
De Melgesklasse floreerde in sensatie. Er stond een ideale wind voor dit boottype. Maar er brak ook een mast, en er werd schade gevaren. John den Engelsman in mr Henri, won de eerste twee races. Maar raakte in de derde race betrokken bij een aanvaring, waardoor zijn genakerboom niet meer functioneerde. In de vierde race kreeg hij hiervoor 3 vervangende punten van de jury, waardoor hij vooralsnog het klassement aanvoert.

Vissen en protesten
Maar ook in de IRC/ORC gebeurde het nodige. Zo werd het veld in de tweede wedstrijd getuigen van een vliegende spi incluis schoten en besloten enkele schepen de vis alvast binnen te halen met hun genaker. In veld één was er nog even sensatie bij de bovenboei, toen er voor het eerst sinds maanden zich weer eens een tiental boten rond dezelfde boei proberen te parkeren. “Dit uitgebouwde zeil kan niet afvallen” werd er nog geroepen. Maar de hoofden waren net zo rood als het protestvlaggetje en de eerste rondjes werden gedraaid.

Titanenstrijd van de sponsors
In de Swans verdedigde Swan van Uden de titel door driemaal eerste te varen.  Reco besloot nog even de achterhoede te bewaken met een 5e plek, om morgen uit de underdog positie genadeloos toe te slaan.

Met windshifts van dertig graden was het voor het wedstrijdcomité niet makkelijk.  Toen de motor van het wedstrijdcomité, de motorboot en een porto het begaf op het moment dat er een rood zeegaand schip de startlijn kruiste op het moment dat er net een veld gestart was, kneep de wijze wedstrijdleiding het even.  Maar toen het veld perfect om de rode coaster heen laveerde, was ook de laatste wedstrijd goed gestart.

Nu het bier door Pantaenius en Swan Duvel rijkelijk geschonken wordt en de eerste zeilers hun eerste dansje wagen, kijkt de organisatie van de Van Uden Reco uit naar morgen. 0 kts met vlagen 0kts, dat belooft wat.

Uitslagen zijn te lezen op http://www.vanudenreco.nl/uitslagen.php
De van Uden Reco is te volgen op twitter , Facebook en natuurlijk op de website

Tags: Last modified: 20 april 2013
Sluiten