Nieuws

Einde aan knipperende lichten op windmolenparken?

Met nieuwe technieken zullen de lampen enkel aangaan bij naderende vliegtuigen of schepen

09:17

Er komen 2500 windmolens bij. Beeld: (c) Zeilen

De rode knipperlichten op windmolenparken kunnen uit, zeggen de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Tests in het Zeeuwse windpark Krammer zijn succesvol afgerond: zo branden de lichten enkel wanneer er vliegtuigen naderen. Een Fries windpark op het IJsselmeer is nu aan de beurt.

Windmolens hoger dan 150 meter zijn wettelijk verplicht heel de nacht een rood knipperlicht te dragen. Ook op zee is dit het geval. Met de twee geteste systemen zou dit niet meer nodig zijn. Er wordt nu gekeken naar uitrol van de technieken over heel Nederland.

Radar en transponders

Het ene systeem maakt gebruikt van radar, aldus de organisaties. Deze techniek wordt nu ook ingezet op een windpark in het Friese deel van het IJsselmeer. Het andere systeem hanteert transponders: de zenders die vliegtuigen gebruiken om zich te identificeren.

“Het systeem wordt op dit moment ingeregeld,” zeggen het NWEA en het IPO. Hierdoor zullen de lampen bij windpark Krammer steeds minder aanstaan in de loop van het jaar. Per windpark zal nu getest worden of een van de systemen ook daar toegepast kan worden.

De kosten voor een radar- of transpondersysteem bij een windpark bedragen zestig- tot honderdduizend euro. Wie dat gaat betalen, wordt nog besproken door de windsector, de Rijksoverheid en de provincies.

Tags: , Last modified: 26 januari 2022
Sluiten