Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Een nieuwe uitdager voor de America’s Cup

13:48

B

Bob Oatley (links) en Jimmy Spithill, stuurman Oracle Team USA (midden).

Nog geen etmaal na de ontknoping van de America’s Cup heeft de vice-commodore van de Golden Gate Yacht Club Tom Ehman toegegeven dat er een nieuwe Challenger of Record is; de officiële uitdager van de 35e America’s Cup in 2016. “We hebben een uitdaging ontvangen en geaccepteerd van een zeer gerespecteerde jachtclub”, zei hij tegen de New York Times.

Verdediger vs. Uitdager
Alhoewel de America’s Cup doorspekt is met sponsornamen, leeft de traditie dat de regatta georganiseerd wordt door een jachtclub nog steeds voort. In de 34e editie was dit de Golden Gate Yacht Club. Aanvankelijk zou de Italiaanse  Club Nautico Di Roma de officiële uitdager worden. Door sponsorproblemen trokken zij zich terug en werd de Koninklijke Zweedse Jacht Club, Kungliga Svenska Segelsällskapet, onder de naam van Artemis de officiële uitdager.

Wijnmagnaat
Nu is in de internationale media de naam van de Australische jachtclub Hamilton Island Yacht Club gevallen. Voor de financiering zou de wijnmagnaat Bob Oatley gaan zorgen. Hij kwam een paar maanden geleden al op de foto met de trofee tijdens een regatta georganiseerd door voornoemde club. Het is de eerste keer sinds 2000 dat Australië weer een uitdager heeft. In 1983 was de Royal Perth Yacht Club de eerste uitdager die de America’s Cup uit handen van de Amerikanen nam.

Internetondernemer
Gelijktijdig twitterde de internetondernemer Kim Dotcom, die vorig jaar in het nieuws kwam door de aanklacht tegen zijn website megaupload.com, dat hij een eventuele nieuwe campagne van Nieuw-Zeeland zou sponsoren. Of hij voldoet aan de Deed of Gift, de regels die de uitdager moet volgen om tot officieel uitdager te worden benoemd, is nog onduidelijk.

Tags: Last modified: 30 september 2013
Sluiten